Els 170 habitatges de Merinals s'hauran de rehabilitar

El COAC tanca el seu informe i descarta l'enderrocament i xifra el cost dels treballs en 2,9 milions d'euros

Els veïns desallotjats d'un bloc afectat a Merinals
Els veïns desallotjats d'un bloc afectat a Merinals | Juanma Peláez
NacióSabadell
19 de gener del 2021
Actualitzat el 20 de gener a la 13:34h
El Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya (COAC) ha conclòs que els 170 pisos de 14 edificis del barri de Merinals es poden rehabilitar i, per tant, no caldrà enderrocar-los. Així ho ha determinat en l'informe final i després d'un anàlisi exhaustiu dels habitatges i de les infraestructures. 

Ha apuntat que no hi ha deficiències estructurals als fonaments, mentre detecta algunes lesions a les zones humides i galeries. En aquest sentit, ha subratllat de "necessària i obligada" la substitució de les bigues malmeses, especialment dels banys, on demana canviar-les per cels rasos, així como revisar els subministraments bàsics.

Pel que fa a les condicions d'habilitat, l'estudi ha proposat diverses millores per optimitzar les instal·lacions, amb l'objectiu de garantir la seguretat dels veïns. Així, ha recomanat revisar tota la instal·lació elèctrica, de gas i d'aigua. En paral·lel, els experts han advertit que els sistemes de ventilació i accessibilitat no s'adeqüen a la normativa vigent, de manera que caldria millorar-ho i instal·lar ascensors.

​Segons el Col·legi d'Arquitectes, que ha analitzat els pisos amb l'ús pioner del georadar en aquests estudis, a grans trets els pisos no tenen problemes greus que comportin el seu enderroc. Els experts han assegurat que els fonaments estan en bon estat, si bé constaten deficiències a l'estructura horitzontal a causa de l'envelliment dels materials i a la falta de manteniment. 

Gairebé tres milions d'euros 

Unes propostes, que segons els arquitectes catalans, tindrien un cost de 2,9 milions d'euros, si bé han puntualitzat que aquest import serà necessari que ho "concreti un projecte de rehabilitació".

Al mateix temps, l'informe conclou que els sostres dels 14 edificis analitzats ara tenen diverses diferències tipològiques en comparació als edificis de Merinals que es van enderrocar ara fa un any, el març del 2020.

Un any de l'acord 

Precisament, ara fa un any, a la plaça Doctors Banting i Best, se signava l'acord a tres bandes entre l'Ajuntament de Sabadell, l'Agència de l’Habitatge de Catalunya i l'Associació de Veïns de Merinals perquè el COAC dugués a terme aquest document. I, entre d'altres coses, es posava la rúbrica a acceptar i respectar la feina d'aquests especialistes. 

Un informe que ha arribat amb retards per l'esclat de la pandèmia, ja que inicialment es preveia estiguessin a l'estiu, però finalment amb el coronavirus es va resituar fins a finals de 2020 o principis de 2021.  

Una lluita de gairebé tres dècades

29 anys de lluita i és que el 1992 la mateixa Agència de l'Habitatge de Catalunya ve fer un estudi de pisos a Merinals amb greus patologies, en què es va excloure aquests 170 habitatges. Des d'aleshores, els veïns s'han mobilitzat contra l'organisme català, han visitat el ple municipal, han portat polítics de tots els colors al barri i han convocat multitud de manifestacions, a més de fer recol·lectes per apuntalar pisos.