Les depuradores d'aigües residuals de Sabadell funcionaran amb un 21% d'energies renovables

S'instal·laran plaques fotovoltaiques i serà la tercera font que incorporen les instal·lacions

Les plaques fotovoltaiques i els aerogeneradors
Les plaques fotovoltaiques i els aerogeneradors | Albert Hernàndez
09 de desembre del 2020
Actualitzat a les 17:28h
Les estacions depuradores d’aigües residuals (EDAR) de Sabadell, la de Sant Pau de Riu-sec i del riu Ripoll, funcionaran amb un 21% d'energies renovables, després que abans que acabi l'any comencin a instal·lar-se plaques fotovoltaiques entre els dos centres, 1.029 a la primera i 844, a la segona. 

En total seran 1.873 mòduls que ocuparan una superfície d'11.541 metres quadrats. La potència instal·lada serà de 511 kWp a Riu-sec i 400 kwp al Ripoll, "l'energia anual produïda serà l'equivalent al consum de 200 habitatges", ha puntualitzat el director d'Aigües de Sabadell, Joan Cristià. Serà la tercera font amb la qual s'equiparà, després del biogas i els aerogeneradors.

Cristià, però, ha garantit que la voluntat és fer créixer aquest 21%, "hi ha projectes en cartera", ha dit, com l'energia hidràulica, la extensió de les plaques fotovoltaiques i el biogas. Ara per ara, amb aquesta energia procedent de fonts renovables s'evitarà l'emissió de 626 tones de CO2 a l'atmosfera. 

Una iniciativa que compta amb l'aportació d'un milió d'euros de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que està desplegant un pla d'eficiència energètica, dotat amb 160 milions d'euros per repartir entre tots els centres que hi ha a Catalunya -un total de 530 depuradores-. El president de l'entitat, Lluís Ridao, ha destacat la importància d'aquesta aposta perquè "es generarà autoconsum". 

Ridao ha posat com exemple "de reducció de petjada de carboni" iniciat amb aquest projecte que en "el futur hi haurà autobusos interurbans que es mouran amb gas" i aniran a "endollar-se a Sabadell", ha assenyalat. L'EDAR de Sant Pau de Riu-sec "es convertirà en una factoria de proveïment" i ha afegit que "l'ATM hi està treballant".