Paco Fernández esquiva la presó a canvi de treballs a la comunitat i no delinquir en cinc anys

L'acusació popular anuncia un recurs per revocar el dictamen judicial

Paco Fernández a l'entrada dels jutjats de Sabadell
Paco Fernández a l'entrada dels jutjats de Sabadell | Albert Segura
NacióSabadell
04 de novembre del 2020
Actualitzat a les 18:22h
L'Audiència de Barcelona ha suspès l'ingrés a presó de l'exgerent del Consorci de Residus, Turisme i Ocupació, i vinculat al PSC, Paco Fernández, condemnat a tres anys per malversació i falsedat documental, i li ha substituït la pena per dos anys de treballs en benefici de la comunitat i no delinquir en cinc anys. Una sentència de la peça 25 bis del cas Mercuri.  

L'exgerent va acceptar tres anys de presó i sis d'inhabilitació i va pactar amb la Fiscalia, que va demanar la suspensió de l'ingrés a presó si no delinqueix en cinc anys i fa dos anys de treballs en benefici de la comunitat i un curs d'ètica i moral en els negocis. Fernández va desviar entre el 2011 i 2012 gairebé 33.000 euros de fons públics a despeses particulars -que ja ha retornat-.

Segons es considera provat i consta en la sentència, era l'encarregat de la gestió econòmica dels ens comarcals i s'encarregava d'autoritzar els pagaments i despeses juntament amb la interventora. A banda dels seus sous, disposava de targetes bancàries i un Teletac per pagar-se les despeses de desplaçament, allotjament i altres.

Abús del càrrec 

Abusant de la seva posició, i almenys entre gener del 2011 i novembre del 2012, va utilitzar les targetes per fer centenars pagaments no relacionats amb la feina i va cobrar indegudament centenars de dietes. Així, per exemple, va cobrar més de 17.000 euros del Consorci de Residus per desenes de viatges no realitzats a Madrid, València, Astúries i Bilbao, que justificava amb documents falsos signats per ell. Amb la targeta Teletac del mateix consorci va pagar 174 euros en peatges d'autopistes per trajectes particulars, molts d'ells en cap de setmana.

Fernández va arribar a duplicar i fins i tot triplicar la compensació econòmica que li corresponia per quilometratge amb vehicle propi i manutenció, ja que la reclamava a més d'un consorci simultàniament. Amb aquest sistema va cobrar indegudament més de 7.100 euros en total dels tres consorcis.

També va reclamar i justificar el dret a ser indemnitzat per despeses personals i alienes als consorcis pagades en efectiu o amb les targetes dels consorcis. Així, va pagar gasolina, xiclets, preservatius, carbó, aparcaments, manutenció i pa. En total es va gastar 1.752 euros dels consorcis de Turisme i Residus. També va reclamar i cobrar 135 euros d'algun dels organismes supramunicipals per activitats organitzades i pagades per un altre dels consorcis que dirigia.

Per últim, va reclamar per quilometratge distàncies superiors a les que realment havia fet, sobretot pel Consorci de Residus. Com a mínim va cobrar indegudament 5.000 euros per aquesta via.

Bustos, beneficiari a títol lucratiu 

Fernández va autoritzar el pagament a través del Consorci de Residus de les seves despeses de vols, allotjament, restauració i aparcament per assistir a un congrés federal del PSOE a Andalusia el gener del 2012 amb fons de l'administració pública. Ell es va beneficiar de 684 euros, i va autoritzar el pagament de despeses pel mateix congrés a l'exdirigent socialista, Magdalena Gallardo, de 508 euros, i a l'exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, de 326 euros. Per això, la jutge els ha acusat de ser beneficiaris a títol lucratiu i a retornar els imports, que ja han fet. 

Recurs al TSJC

L'acusació popular, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, ha lamentat la decisió de la magistrada i la postura de la fiscalia, favorable a la suspensió, i ha anunciat que la recorrerà davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en considerar que Fernández no ha fet cap esforç econòmic per retornar els diners, que el delicat estat de salut no ha estat degudament acreditat i que segueix acusat de delictes de corrupció en altres peces separades del cas Mercuri.

El ministeri públic ha tingut en compte que és la primera condemna, tot i que està investigat en un altre cas (la peça 30 per presumptament col·locacions de persones al Consell Comarcal del Vallès Occidental). A més, creu que els diners defraudats van suposar una mínima part del pressupost dels consorcis, que gestionen milions d'euros. La defensa també ha al·legat l'estat de salut del condemnat.