Una desena d'activitats per recordar Francesc Layret en el centenari del seu assassinat

S'allargarà fins al desembre, tot i que el 30 de novembre va ser el dia de la seva mort

Làpida d'en Francesc Layret
Làpida d'en Francesc Layret
NacióSabadell
19 d'octubre del 2020
Sabadell acollirà una desena d'activitats per recordar l'advocat laboralista i polític, escollit diputat per Sabadell, Francesc Layret. I ho farà amb una desena d'activitats que es repartiran fins a finals d'any i que tindran una cita especial el 30 de novembre, coincidint amb el centenari de l'assassinat de Layret.

De fet, dues ja s'han dut a terme, amb la lectura teatralitzada de l’obra Preguntes i respostes sobre la vida i la mortde Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya, de Maria Aurèlia Capmany, a càrrec de Tres homes Grossos, al Centre Cívic de Sant Oleguer, però que tornaran a organitzar-se els dies 27 i 28 d’octubre i l’11 de desembre, però al Museu d'Història de Sabadell (MHS). 

El 30 de novembre s'organitzarà l’acte institucional, titulat "Francesc Layret: una valoració dels advocats en el centenari de la seva mort". El 4 de desembre hi ha prevista la conferència "Francesc Layret i Lluís Companys: de Solidaritat Obrera fins a la dictadura de Primo de Rivera", a càrrec de Gemma Rubí, presentada per Gerard Marín, que es podrà seguir en streaming.

El dia 9 del mateix mes, al Museu d’Història, Jep Barceló presentarà la lectura dramatitzada Idees i paraules de Francesc Layret. El dia 15 s’inaugurarà l’exposició “El fil roig del catalanisme. Francesc Layret, diputat per Sabadell”, al Museu d’Història. I, finalment, el dia 17, Jordi Serrano, comissari de l’exposició, pronunciarà una conferència al MHS.

Assassinat a les portes de casa

Francesc Layret va ser assassinat a les portes de casa quan anava a defensar Salvador Seguí i el president Lluís Companys en un procés judicial contra dirigents de la Confederació Nacional del Treball (CNT). Des del 1979 té un carrer al seu nom a la ciutat, al barri de la Creu Alta.

Aquesta programació de Francesc Layret està organitzat per l’Ajuntament, Òmnium Cultural, el Memorial Lluís Companys a Sabadell, el Col·legi de l’Advocacia i  Sabadell per la República, tot acomplint el mandat del ple municipal del novembre del 2019, que instava a homenatjar-lo.