«No ho tolerem»: el testimoni de víctimes «d'humiliacions» d'un exdirector de l'Escola Industrial

Impulsada per la denúncia dels alumnes de Castellar, es crea un compte a Instagram per "compartir" experiències

Una aula buida
Una aula buida | Europa Press
NacióSabadell
09 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 19:04h
Aquesta setmana es creava un compte a Instagram en què diversos alumnes de l'Institut Castellar denunciava suposats assetjaments d'un professor. El germen perquè ara hagi aflorat un altre per "compartir" les "humiliacions i agressions verbals en termes sexuals" d'un exdirector de l'Institut Escola Industrial: "No ho tolerem". I precisament han agraït "la valentia" dels estudiants del municipi veí i han escrit que "no volem callar més". 
 

"La seva diversió i forma de comunicar-se amb els alumnes era fer comentaris graciosos purament sexuals", ha assegurat a l'ACN Neus Gorina, una de les exalumnes denunciants dels fets a l'Escola Industrial. Gorina ha relatat que va viure nombroses situacions vexatòries ara fa deu anys, quan cursava 2n d'ESO. En una ocasió, ha assegurat que el professor li va insinuar si estava "cansada després d'haver passat la nit amb ell".

"En una altra ocasió, em vaig aixecar per anar a buscar una llibreta i ell em va preguntar si estava anant a buscar un consolador", ha continuat l'exalumna, que ha lamentat que el professor "només obria la boca per dir aquest tipus de tonteries". Gorina ha recordat com l'home s'adreçava "sempre" a les noies com a "submises", mentre als nois els feia comentaris "d'empoderament masculí".

Aquesta exalumna també ha dit que, quan van passar els fets, ella i la seva família ho van traslladar al Departament d'Educació juntament amb les queixes cap a una altra professora. Segons ha expressat, li van respondre que "la millor opció era canviar de centre", i ha assenyalat que així ho va fer.

Més de deu anys després, Gorina ha celebrat que s'hagi creat un perfil a les xarxes socials per visualitzar els comentaris que asseguren que aquell exdirector els feia a ella i les seves companyes, i ha confiat que "serveixi per a què cap nena de 13 anys hagi de suportar el mateix".

L'Ajuntament demana esclarir els fets

L'Ajuntament de Sabadell ha instat els Servei Territorials d’Educació de la Generalitat a obrir una investigació per esclarir els fets "el més aviat possible". En un comunicat, el consistori ha apuntat que s'ha posat en contacte amb la direcció actual del centre per posar-se a la seva disposició, com també amb el grup d’alumnes denunciants "per oferir-los tots els recursos municipals d'ajut en aquestes situacions", com ara, suport emocional i jurídic.

"L’Ajuntament de Sabadell reafirma el rebuig a qualsevol situació de violència o assetjament físic, psicològic o verbal i és contundent en el fet que qualsevol agressió ha de ser denunciada", ha subratllat i ha afegit "no es volen ni poden tolerar agressions masclistes ni cap mena de d’assetjament, ni de comportament, ni cap acte de violència que limiti a les dones pel sol fet de ser-ho".