Sabadell registra 61 denúncies per violència masclista aquest 2019

Una cinquantena de dones tenen teleassistència i connexió directa amb Mossos i d'altres serveis d'emergència

Un agent a la comissaria de la Policia Municipal
Un agent a la comissaria de la Policia Municipal | Albert Hernàndez
NacióSabadell
20 de novembre del 2019
Entre l’1 de gener i el 31 d’octubre de 2019 la Policia Municipal de Sabadell ha registrat 89 denúncies per algun tipus de delicte relacionat amb la violència de gènere, de les quals 61 han estat per violència masclista. Unes dades que s'han donat a conèixer en el marc de la commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de les violències envers les dones. 

La Policia Municipal de Sabadell ha detingut un total de 53 persones relacionades amb aquests casos durant aquest 2019. Aquesta xifra suposa gairebé el doble d'arrestos que es van registrar durant el mateix període de 2018, quan en va haver 25. Alhora s'han tramitat 162 denúncies penals a la ciutat -89 del cos local i 73 dels Mossos d'Esquadra-. Tant la policia sabadellenca com l'executiu local, atribueixen aquest augment al fet que cada cop hi ha més dones que "perden la por" i "decideixen demanar ajuda". 

D'altra banda, el Servei d'Atenció a la Dona (SIAD), en aquest mateix període, ha obert un total de 336 expedients. D’aquests, 250 han estat la primera vegada que s'hi han adreçat. Els altres 86 són casos reoberts. Al llarg d’aquests 10 mesos s’han dut 1.850 visites, ateses per treballadores socials, psicòlogues i juristes.

Dins el SIAD hi ha el Servei d’Atenció a la Víctima (SAV), dependent de Policia Municipal de Sabadell i que atén casos relacionats amb violència de gènere i amb qualsevol altre tipus de discriminació, odi o intolerància. En aquest marc, el SAV ha atès aquest any 462 casos, dels quals 251 eren per violència masclista.

Els motius de les dones per assistir és "viure o haver viscut alguna situació de violència masclista, que afectaria un 58,8%". També, en un 34%, la cerca d'assistència jurídica, encara que no es descarten que coincideixin diferents motius. Actualment, hi ha a la ciutat 58 dones que compten amb teleassistència, un dispositiu de telefonia mòbil i telecomunicació que permet contactar en qualsevol moment amb un centre especialitzat i que també té interlocució directa amb serveis d'emergència. 

Així mateix, per primera vegada s'han atès 32 nens i nenes i ha continuat fent el seguiment a 24 que es van iniciar l’any passat. A més, des de la secció de psicologia infantil s’ha treballat amb 79 nens i nenes.

Prova pilot amb gossos

Enguany, s’ha començat un programa pilot que utilitza la teràpia assistida amb gossos per treballar el procés de rehabilitació de nens i adolescents que són atesos al SIAD. L’animal, guiat i amb el suport de la psicòloga, actua com a facilitador, motivador i com a mecanisme de suport per al receptor de la intervenció, amb la finalitat que aquest pugui assolir els objectius, en aquest cas terapèutics.