Badia exigeix a la Generalitat el compliment de les promeses per al desenvolupament del municipi

Les dues parts es van reunir i des del consistori van manifestar la "sensació d'abandonament"

Vista de la façana de Badia des de Sabadell
Vista de la façana de Badia des de Sabadell | GoogleMaps
Redacció
10 de febrer del 2019
L'Ajuntament de Badia ha traslladat a la Generalitat la seva preocupació pels compromisos assolits i pendents de compliment en matèria de finançament i en altres àrees necessàries per al desenvolupament del municipi. Es tracta d'una promesa d'una partida de recursos específica per a la localitat. 

Així ho marca la Llei 23/2015 del règim transitori del finançament específic. Concretament, el compliment de l’article 4, punt D, que indica: “Assegurar que, en el termini de quatre anys, s’aprovi un finançament específic per a Badia del Vallès, derivat de la insuficiència de base fiscal, que garanteixi la viabilitat econòmica del municipi”. Segons aquest punt de la normativa, durant l’any 2019, com a màxim, s’hauria d’aprovar.

El consistori vallesà es va reunir fa uns dies amb membres del Govern per fer seguiment del cas i traslladar la necessitat d'establir aquest sistema que compensi el dèficit de capacitat fiscal de la hisenda local de Badia, en la línia del demanat al Parlament el 2015. La Generalitat va manifestar la voluntat de reprendre el diàleg suspès durant el 2018, segons van indicar, “per l’excepcionalitat de la situació política que vivia Catalunya”, i d'avançar en una proposta.

En aquest sentit, el Departament de Presidència es va comprometre a designar els membres que formaran part de l'equip tècnic per treballar una proposta de finançament i a convocar una reunió de treball la segona quinzena de març.

D'altra banda, també s'ha reivindicat el traspàs de les parcel·les incloses al conveni de finançament del 2007, el compliment dels compromisos d'instal·lació de balcons del Pla Director d’Obres Revisat (PDOR) i les dificultats en el desenvolupament del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU). També el Pla de Rehabilitació Integral del Parc d'Habitatges de Badia i la necessitat urgent de retirada de l'amiant, entre d'altres.

Per tot plegat, des de l'administració local ha notat una "sensació d'abandonament" per part de la Generalitat.