habitatge

La maternintat d'Elna, el nom del cinquè bloc ocupat de la PAHC a Sabadell

L'edifici allotjarà dones soles o acompanyades dels seus fills

per Redacció, 15 de desembre de 2018 a les 17:21 |
La pancarta de la PAHC que anuncia l'ocupació de l'edifici | PAHC Sabadell
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La PAHC de Sabadell ha ocupat aquest dissabte un bloc de pisos. Un immoble que allotjarà a dones soles o acompanyades dels seus fills. La plataforma ha justificat l'acció perquè "una dècada després de l’esclat de la crisi, poc o res ha canviat", ja que setmanalment segueix acollint noves famílies "expulsades del seu habitatge i sovint acompanyades de menors".

Ha remarcat que amb aquesta iniciativa volen evidenciar "la pobresa de la ciutat" i fer-ho amb el "rostre de la dona i d'infant". A més, també de denunciar "la incapacitat des de totes les institucions de vetllar perquè es facin efectius els drets humans més elementals". En aquest sentit, han qualificat "d'immoral" que hi hagi pisos buits i hi hagi més d'un centenar de persones sense llar, definint de "societat malalta" aquella que permet els desnonaments. La PAHC ha recordat que hi ha una resolució del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg que conclou que desnonar sense garantir una alternativa residencial vulnera drets fonamentals bàsics.


A més, obliga a les administracions a garantir el reallotjament de totes les famílies. Per aquest motiu, l'acció també busca "l'atenció dels responsables municipals i catalans dels serveis socials i de les polítiques d’habitatge". 

La maternitat d'Elna 


El nom no ha estat escollit a l'atzar. La maternitat d'Elna va ser una institució humanitària que va acollir bàsicament a dones embarassades que fugien d'Espanya durant la Guerra Civil. Entre d'altres, va acollir dones del camp d'Argelers i va permetre el naixement de més de mig miler de nens. Una història que va descobrir la historiadora Assumpta Montellà. 

Es tracta de la cinquena ocupació que duu a terme la plataforma, en el marc la campanya l'Obra Social de PAHs catalanes. 

 

Participació