La Fundació Miró acull una exposició antològica d’Alfons Borrell

La mostra està Comissariada per Oriol Vilapuig | Inclou més d'un centenar d'obres que abracen seixanta anys de treball intens i constant

Redacció
06 de juliol del 2015
Pintura d'Alfons Borrell
Pintura d'Alfons Borrell | Cedida

La Fundació Miró acull una mostra dedicada a la figura d'Alfons Borrell que repassa la trajectòria de l'artista mitjançant un centenar d'obres que abracen 60 anys de treball. Comissariada per Oriol Vilapuig, parteix d'una aproximació no cronològica, que adopta la forma i la metodologia d'un assaig, en set àmbits d'estudi que permeten noves lectures i confrontacions i que remeten a certes actituds i posicions de l'autor vers l'art com a experiència de vida. 

Aquesta important exposició es valora com la consagració definitiva d’Alfons Borrell en el marc de l’art contemporani català. La pintura d’Alfons Borrell constitueix un cas singular dins els moviments artístics que han definit la modernitat al nostre país, a la segona meitat del segle XX. Malgrat que la seva obra s’inscriu dins el llenguatge de l’abstracció, mostra una intensa radicalitat per manifestar una profunda experiència contemplativa. 

Properament Alfons Borrell instal·larà una pèrgola de grans dimensions al passeig de la Plaça Major, tot convertint-se en un fort element simbòlic, així com de reconeixement cap la seva trajectòria. 

Vinculat a Sabadell

Nascut a Barcelona, l’any 1931, s’instal·la a Sabadell l’any 1940. Vinculat a l’inici amb Hermen Anglada Camarasa, formarà part de l’efímer Grup Gallot; no serà, però, fins a finals dels anys 70 que es farà més present als esdeveniments artístics del moment, exposant a l’espai 10 de la Fundació Miró i participant a l’exposició Seny i rauxa 11 artistes catalans al Centre Georges Pompidou de París, entre d’altres. 

En aquests anys comença la seva relació amb la galeria Joan Prats de Barcelona. Són seixanta anys de treball, entre els quals destacarem els reconeixements més recents, com són l’exposició de l’any 2006 Alfons Borrell o l’aura de la pintura, comissariada per Manuel Guerrero al centre metropolità Tecla Sala, la de l’any 2011 Alfons Borrell. Obra sobre paper, 1956-2010, comissariada per Oriol Vilapuig a la Fundació Palau de Caldes d’Estrac o el documental Reconèixer Borrell de Pirinaigua