Can Catà, una joia amagada a Collserola

L'espai es troba a Cerdanyola del Vallès i obre al públic només dos dies al mes

La font de Can Catà, a Cerdanyola.
La font de Can Catà, a Cerdanyola. | Albert Segura
01 d'abril del 2018
Collserola amaga molts tresors, alguns d'ells més a prop del que pensem. Un d'ells és el bosc de Can Catà, a Cerdanyola del Vallès, un espai de 80 hectàrees i que només obre al públic el primer i el tercer diumenge de cada mes.

El bosc de Can Catà és una de les joies més curioses i encantadores de la Cerdanyola del Vallès forestal. Amagat en el camí que porta a la masia del mateix nom i de l'església de Sant Iscle de les Feixes, el Bosc Gran de Can Catà ens proposa aquest cap de setmana un passeig envoltat d'aires de tardor, terra humida i records del segle passat.

Al començament del segle passat, Collserola no disposava de la mateixa quantitat de vegetació que té ara. Els pins no eren tan nombrosos ni alts, tot i que oferia racons on l'aigua era abundant i l'ombra agraïda. Leopoldo Gil Llopart va fer construir una taula de pedra de 20 metres de llarg per 40 comensals i un amfiteatre per celebrar el seu convit de noces, peces que avui encara es conserven, aguantant els embats del pas del temps.

La zona es va crear el 1912, quan es va casar per tercera vegada després de la mort de les seves dues primeres esposes en el part dels seus fills. És un dels racons més curiosos del Parc Natural de Collserola, i compta amb un amfiteatre que fa de mur de contenció per evitar despreniments de la muntanya.

Gil Llopart es va casar en petit comitè, de manera que l'espai era idoni. Per a això també va comptar amb un espai on emmagatzemar els aliments durant tota la jornada, una mena de nevera natural com la de les antigues masies, que aprofitava l'ombra per mantenir fresques les viandes i begudes.
 

El bosc de Can Catà. Foto: Albert Segura


La zona es troba al final d'un dels dos camins del Bosc Gran de Can Catà, situat a la vall de Les Feixes i que avui dia gaudeix de l'ombra i el cruixir dels pins centenaris que custodien el camí cap a la font que presideix la taula. El recorregut permet conèixer la vegetació i la fauna característica del Parc Natural de Collserola, com els roures, el pi pinyoner, el pi blanc, el bruc, l'arboç o les lianes característiques del bosc mediterrani.

Activitats de divulgació

L'espai Can Catà Natura aprofita la riquesa del seu entorn per divulgar les característiques del parc. Per a això, l'obertura del bosc es complementa amb activitats adreçades a escoles i grups entre setmana. Així, es pot visitar el primer i tercer diumenge de casa mes, excepte els festius i durant el mes d'agost.