eurovisió 2017

Manel Navarro fracassa a Eurovisió i deixa Espanya última

El gall del sabadellenc ha marcat la seva actuació, que no ha obtingut cap vot dels països participants i només 5 del televot | Portugal ha guanyat l'edició del festival celebrada a Kíev

per Albert Segura, Sabadell | 14 de maig de 2017 a les 00:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


El pas de Manel Navarro per Eurovisió ha estat un desastre. Cap país, ni els veïns Portugal (que ha guanyat amb Amar pelos dois, de Salvador Sobral) i França, han decidit donar ni un trist punt al cantant sabadellenc, que ha fet un gall d'alçada, una de les relliscades més doloroses i imperdonables per a un professional sobre el que possiblement és l'escenari més gran del món, no només per la seva mida, sinó per la seva projecció internacional: més de 200 milions d'espectadors veuen el festival any rere any.


Amb tot, Navarro ha deixat el marcador net, amb zero punts dels països participants, deixant Espanya com a últim classificat. El televot, però, li ha assignat 5 punts, que ha "salvat" la delegació espanyola. Portugal ha estat la guanyadora.

Per trobar una puntuació dels països tan dolenta a Espanya ens hem de remuntar a 1999, quan la cantant Lydia va obtenir zero punts a Jerusalem (Israel), amb el tema No quiero escuchar, que va interpretar vestida d'Agata Ruíz de la Prada. Anteriorment, al 1983, Remedios Amaya va deixar el llistó al mateix nivell amb el tema Ay quien maneja mi barca, gala que es va fer a Munic (Alemanya).


Un gall inadequat

Si una cosa ha marcat l'actuació de Navarro ha estat el gall que ha deixat anar en un dels moments en què el to de la cançó era més alt, tot un drama que no ha passat desapercebut a la xarxa. El mateix Navarro, a través del seu compte oficial, n'ha fet broma, amb una imatge animada d'un gall amb sabatilles esportives.

La gala ha arrencat a les 21.00 hores amb la presentació de tots els representants dels països que han arribat a la final, i on Manel Navarro ha aparegut en la setzena posició i fent una reverència al públic.
 
Dels temes escoltats se'n pot escriure poc o més, però el feedback del públic s'ha notat clarament amb els temes que més sonaven per endur-se la primera posició, en especial la italiana Occidentalis Karma, de Francesco Gabbano, on la gent ha exclamat namaste en el moment adequat de la cançó, així com la guanyadora, la portuguesa Amar pelos dois, que ha despertat el furor del públic. 

Actuació audiovisual

L'actuació de Navarro ha arrencat amb una imatge a les fosques d'Europa de fons que s'ha convertit en una platja de nit. Un cop ha arrencat el tema, Navarro i els tres músics que l'acompanyaven, Pol, Marc i Èdgar, han pres posicions i han desenvolupat la cançó tal i com estava previst.

La pantalla de fons i del terra han ajudat a dibuixar un escenari surfer, amb una furgoneta vintage i taules de surf sobre les quals s'hi han "pujat" la banda sencera. El moment àlgid, però, ha arribat amb el gall, que no ha afectat massa Navarro. Lleugera cara d'estupor d'entrada, però ben aviat s'ha resituat per seguir el tema amb naturalitat, i sense cap altra relliscada. Els comentaristes de TVE, però, no n'han fet cap esment.

Amb tot plegat, la gala no passarà a la memòria dels espanyols com la que millor reflecteix les aspiracions de representar internacionalment la seva música, si bé els eurofans tindran per sempre en el record la sortida de to del representant estatal. I, curiosament, TVE havia programat la pel·lícula Fama després del festival. Coses de l'atzar.

Al final del concurs, Salvador Sobral ha fet pujar a l'escenari la seva germana Luísa, compositora del tema guanyador, per cantar-lo conjuntament, un fet que ha provocat una onada d'aplaudiments del públic.

 

Participació