Reptes Capitals

La pandèmia ha monopolitzat l'actualitat del darrer any i mig. Tanmateix, hi ha grans reptes i crisis que afecten tant el nostre país com el conjunt del món que cal abordar amb urgència.

El cicle 4 Reptes Capitals pretén debatre sobre despoblament, emergència climàtica, joves i tecnoètica, així com desinformació i nou periodisme. Es tracta de quatre sessions-esmorzar descentralitzades, gratuïtes, però amb reserva prèvia.

Primera sessió

Despoblament i Catalunya buidada

   Maria Sisternas | Francesc Muñoz | Vanesa Freixa
  21 d'octubre de 2021
   CaixaForum Lleida
  Vídeo   Més informació

21 d'octubre de 2021

CaixaForum Lleida

Despoblament i la Catalunya buidada

Despoblament i la Catalunya buidada


27 de gener de 2022

CaixaForum Tarragona

Catalunya i el món, en emergència climàtica

Catalunya i el món, en emergència climàtica


31 de març de 2022

CaixaForum Girona

Joves, pantalles i tecnoètica digital

Joves, pantalles i tecnoètica digital


19 de maig de 2022

Palau Macaya, Barcelona

Desinformació i nou periodisme

Desinformació i nou periodisme

4 reptes capitals

Un projecte de

NacióDigital

Amb la col·laboració de

Fundació La Caixa

Despoblament i Catalunya buidada

L'equilibri territorial és un debat permanent i sense resoldre al nostre país. Els darrers anys ha continuat el procés de concentració de la població. Barcelona i les àrees metropolitanes han guanyat habitants mentre que comarques d'interior i de muntanya, on l'envelliment és acusat, n'han perdut. Una tendència que, aparentment, la pandèmia ha aturat: pobles i municipis mitjans han guanyat pes a les ciutats. És un miratge? Quin futur té la relació entre Barcelona i el malanomenat “territori”? És correcte parlar de Catalunya buidada? Tenen sentit encara les etiquetes rural i urbà?

Data: 21 d'octubre de 2021

Lloc: CaixaForum Lleida

Adreça: Avinguda de Blondel, 3. Lleida

Vídeo

Catalunya i el món, en emergència climàtica

Les institucions catalanes i internacionals van assumir abans de l'esclat de la pandèmia la situació d'emergència climàtica. L'aturada forçosa de l'activitat mundial no va suposar, en cap cas, un respir per al planeta. L'últim informe de l'IPCC considera que els danys ja són irreversibles però, al mateix temps, assenyala que una reducció dràstica de les emissions podria fer possible complir els objectius de l'Acord de París. Quins són els escenaris climàtics més plausibles per al 2050? Realment estan augmentant els fenòmens meteorològics extrems? Què podem fer individualment i col·lectivament per mitigar l'impacte del canvi climàtic?

Data: 27 de gener de 2022

Lloc: CaixaForum Tarragona

Adreça: Carrer Cristòfor Colom 2, Tarragona

Pròximament podràs reservar la teva plaça

Joves, pantalles i tecnoètica digital

Les pantalles formen part del nostre dia a dia des de ben petit. S'han multiplicat els canals de comunicació i també els dispositius per consumir-la. Un nou paradigma que té beneficis però també riscos, especialment en el cas dels joves. En aquest context és necessària una tecnoètica digital? Els continguts són realment avui més plurals que fa uns anys? Quina responsabilitat tenen les grans plataformes i quin paper regulador han de tenir les administracions?

Data: 31 de març de 2022

Lloc: CaixaForum Girona

Adreça: Carrer dels Ciutadans 19, Girona

Pròximament podràs reservar la teva plaça

Desinformació, nous formats i nou periodisme

La multiplicació de canals i de missatges ha fet aflorar el debat sobre la desinformació. La difusió de fake news conviu, en un entorn de creixent polarització, amb l'ús d'aquest concepte com a arma llancívola quan una notícia no reforça els nostres postulats. Mentrestant, els mitjans tradicionals intenten adaptar-se en una realitat més complexa i en la qual han perdut part de l'autoritat tradicional. Realment estem inundats de fake news? Quina és la vacuna contra la desinformació? El periodisme tradicional s'està sabent adaptar? Quin tipus de formats es popularitzaran els propers anys?

Data: 19 de maig de 2022

Lloc: Palau Macaya

Adreça: Passeig de Sant Joan 108, Barcelona

Pròximament podràs reservar la teva plaça

Preguntes freqüents

És un cicle de debats organitzat per NacióDigital amb la col·laboració de la Fundació la Caixa. Les sessions seran monògrafiques –de 10.00 a 12.00- i començaran amb un esmorzar per a tots els assistents.

Sí, totes les sessions són gratuïtes però cal reservar la plaça prèviament.

Les quatre sessions del cicle se celebraran als CaixForum de Lleida, Tarragona i Girona, així com al Palau Macaya.

No trobes les teves respostes?

Contacta'ns