Reptes Capitals

La pandèmia ha monopolitzat l'actualitat dels darrers dos anys. Tanmateix, hi ha grans reptes i crisis que afecten tant el nostre país com el conjunt del món que cal abordar amb urgència.

El cicle 4 Reptes Capitals pretén debatre sobre despoblament, emergència climàtica, joves i tecnoètica, així com desinformació i nou periodisme. Es tracta de quatre sessions-esmorzar descentralitzades, gratuïtes, però amb reserva prèvia.

Periodisme a l’era de l’entreteniment

   Eduardo Suárez | Roser Toll | Mar Manrique
  21 de setembre de 2022
   CaixaForum Macaya, Barcelona
  Vídeo

21 d'octubre de 2021

CaixaForum Lleida

Despoblament i la Catalunya buidada

Despoblament i la Catalunya buidada


27 de gener de 2022

CaixaForum Tarragona

Catalunya i el món, en emergència climàtica

Catalunya i el món, en emergència climàtica


4 d'abril de 2022

CaixaForum Girona

Joves, pantalles i tecnoètica digital

Joves, fama i influència digital


21 de setembre de 2022

CaixaForum Macaya, Barcelona

Periodisme a l’era de l’entreteniment

Periodisme a l’era de l’entreteniment

4 reptes capitals

Un projecte de

NacióDigital

Amb la col·laboració de

Fundació La Caixa

Despoblament i Catalunya buidada

L'equilibri territorial és un debat permanent i sense resoldre al nostre país. Els darrers anys ha continuat el procés de concentració de la població. Barcelona i les àrees metropolitanes han guanyat habitants mentre que comarques d'interior i de muntanya, on l'envelliment és acusat, n'han perdut. Una tendència que, aparentment, la pandèmia ha aturat: pobles i municipis mitjans han guanyat pes a les ciutats. És un miratge? Quin futur té la relació entre Barcelona i el malanomenat “territori”? És correcte parlar de Catalunya buidada? Tenen sentit encara les etiquetes rural i urbà?

Data: 21 d'octubre de 2021

Lloc: CaixaForum Lleida

Adreça: Avinguda de Blondel, 3. Lleida

Vídeo

Catalunya i el món, en emergència climàtica

Les institucions catalanes i internacionals van assumir abans de l'esclat de la pandèmia la situació d'emergència climàtica. L'aturada forçosa de l'activitat mundial no va suposar, en cap cas, un respir per al planeta. L'últim informe de l'IPCC considera que els danys ja són irreversibles però, al mateix temps, assenyala que una reducció dràstica de les emissions podria fer possible complir els objectius de l'Acord de París. Quins són els escenaris climàtics més plausibles per al 2050? Realment estan augmentant els fenòmens meteorològics extrems? Què podem fer individualment i col·lectivament per mitigar l'impacte del canvi climàtic?

Data: 27 de gener de 2022

Lloc: CaixaForum Tarragona

Adreça: Carrer Cristòfor Colom 2, Tarragona

Vídeo

Joves, fama i influència digital

Les pantalles formen part del nostre dia a dia des de ben petits. A partir de certa edat, la relació passa a ser bidireccional i protagonitzem una notable exposició digital. Com influeix aquest fet en els joves? Cal formar-se abans d'utilitzar algunes de les eines digitals? Som conscients del rastre i la memòria digital que deixem? Ens alliberen o ens esclavitzen? Com es gestiona la fama digital? Aquesta i altres qüestions les abordarem amb joves creadores de contingut i amb personatges amb exposició pública de generacions diferents.

Data: 4 d'abril de 2022

Lloc: CaixaForum Girona

Adreça: Carrer dels Ciutadans 19, Girona

Vídeo

Periodisme a l’era de l’entreteniment

Les plataformes d'entreteniment s’han convertit en la gran porta d’entrada a internet i l'única que han conegut les audiències més joves. En aquest context, els periodistes es veuen obligats a innovar en formats, canals i llenguatges per destacar en un ecosistema algorítmic dominat per milions de creadors de contingut.

Però, es pot visibilitzar la informació a l’era de Netflix, Disney, Twitch i TikTok? Quin paper juguen els mitjans tradicionals en aquest escenari? El nou repte del periodisme és aconseguir que la societat més entretinguda de la història sigui, alhora, una societat informada.

Data: 21 de setembre de 2022

Lloc: CaixaForum Macaya

Adreça: Passeig de Sant Joan 108, Barcelona

Vídeo

Preguntes freqüents

És un cicle de debats organitzat per NacióDigital amb la col·laboració de la Fundació la Caixa. Les sessions seran monògrafiques –de 10.00 a 12.00- i començaran amb un esmorzar per a tots els assistents.

Sí, totes les sessions són gratuïtes però cal reservar la plaça prèviament.

Les quatre sessions del cicle se celebraran als CaixaForum de Lleida, Tarragona i Girona, així com al CaixaForum Macaya.

No trobes les teves respostes?

Contacta'ns