comiols

Les obres de la variant d’Artesa de Segre començaran aquest estiu

El Departament de Territori licita per 5 milions d’euros els treballs, que formen part de la millora de l’eix de Comiols

per Redacció, 24 de març de 2021 a les 12:02 |
La construcció de la variant d'Artesa de Segre genera controvèrsia a la població | Plataforma NVLV
El Departament de Territori i Sostenibilitat té en licitació les obres de la variant d'Artesa de Segre (Noguera), per un import de 5,2 milions d'euros. Aquesta obra, que forma part del condicionament per afavorir les comunicacions de l'eix de Comiols, la principal via de comunicació entre el Pallars i l’àrea metropolitana, permetrà millorar la seguretat viària i la mobilitat en aquest municipi. L'actuació consistirà en la construcció d'una nova carretera, d'1,2 quilòmetres de longitud, que evitarà el pas per l'interior del nucli d'Artesa de Segre. Es preveu que els treballs comencin l'estiu vinent i tinguin un termini d'execució d'11 mesos.


El punt d'inici de la variant se situa al sud-est del nucli urbà d'Artesa de Segre, al quilòmetre 104,7 de la carretera C-14, i continua des d'aquest punt mitjançant un nou traçat en direcció nord-oest fins a connectar amb la carretera L-512, a l'est del nucli urbà. La nova via tindrà una amplada de 9 metres, amb dos carrils de circulació de 3,5 metres cadascun, i dos vorals d'1 metre.

En el seu recorregut, comptarà amb enllaços a nivell als seus extrems, al sud amb la carretera C-14 i al nord amb l'L-512, amb un carril central addicional per a permetre els moviments de gir cap a l'esquerra. Pel que fa a estructures, cal es preveu l'execució d'un pas inferior sota la variant.


En paral·lel a aquest projecte, Territori està treballant amb el govern municipal i el sector del comerç, restauració i serveis, per a l'establiment d'una senyalització, i estudiant possibles millores de la connectivitat viària existent; de la C-14 i la C-26 i la variant sud del nucli urbà i la connectivitat amb el polígon industrial existent.

Condicionament de l'eix de Comiols

L'eix de Comiols té actualment 54 quilòmetres i presenta un traçat força sinuós, que arriba en algun punt fins a una altitud de 1.100 metres. El trajecte constitueix el principal accés al Pallars des de la Catalunya central i oriental i forma part de la xarxa bàsica de carreteres de la Generalitat. Per tal de potenciar les comunicacions intercomarcals i afavorir l'accessibilitat al Pirineu, Territori ha elaborat diversos estudis per a la millora de la mobilitat en aquest corredor i analitzat alternatives addicionals de traçat amb l'objectiu de consensuar amb el territori la millor opció constructiva.
 

Plànols de les actuacions previstes en la millora de Comiols. Foto: Territori


Així, el departament està impulsant la millora per fases de l'eix de Comiols entre Artesa de Segre i Isona, que consisteix en la formació de variants al pas per diversos nuclis de població, l'eixamplament de la carretera i l'eliminació de revolts que, en el pas pel coll de Comiols, comportarà la construcció de diversos túnels i viaductes. Ara s'impulsa l'obra de la variant d'Artesa de Segre i també està en licitació l'actualització del projecte del tram entre el final d'aquesta i Folquer.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació