coronavirus: balanç setmanal

El Pallars suma 20 nous contagis de Covid-19 en l’última setmana, tres més que l'anterior

Entre l’1 i el 7 de febrer s’han detectat 12 positius per coronavirus al Pallars Sobirà i vuit al Jussà, i ja hi ha 669 persones que han rebut les dos dosis de la vacuna

per Jordi Ubach Llorens , 12 de febrer de 2021 a les 11:11 |
Dos persones abans de posar-se la vacuna a Tremp, aquest dimecres | ACN
Malgrat la tendència a nivell de Catalunya és de reducció dels contagis de Covid-19, al Pallars, tot i que de manera molt moderada, els nous casos augmenten. Així, en tota la setmana passada -entre l’1 i el 7 de febrer- les comarques pallareses van sumar 20 nous positius per coronavirus, tres més que set dies enrere. El Pallars Sobirà és, una setmana més, la comarca on més contagis s’hi han produït, amb 12, mentre que al Jussà n’hi han hagut vuit.


D'aquesta manera, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, el Pallars Sobirà augmenta en una persona el nombre de contagiats respecte la setmana anterior, tot i que redueix el risc de rebrot. Aquest és ara alt, de 445, quan divendres passat era de 603. Per municipis, els 12 nous contagis s’han produït a Sort (4), Rialp (4), la Guingueta d’Àneu, Vall de Cardós, Soriguera i Alt Àneu. 

El Pallars Jussà, per la seva banda, augmenta en dos persones les xifres de la setmana anterior, registrant vuit nous contagis en el període comprès entre l’1 i el 7 de febrer. Per municipis, els vuit positius de coronavirus s’han produït a Tremp (5) i la Pobla de Segur (2) i Isona i Conca Dellà (1). Amb aquestes dades, el risc de rebrot a la comarca creix i segueix alt: ara és de 211, quan set dies enrere era de 171. 


Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

669 persones ja han rebut les dos dosis de la vacuna

Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà ja han rebut el vaccí 572 persones, de les quals a 533 ja se’ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 151, de les quals 136 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 723 les persones que ja s’han vacunat a les comarques pallareses, mentre que la segona dosi l’han rebut 669. Aquesta última xifra suposa un 3,35% del total de la població de les dos comarques. 


Puja la velocitat de propagació al Jussà i disminueix al Sobirà

Tot i que els contagis han augmentat a les dos comarques, la tendència millora al Pallars Sobirà, tal com marca l’índex Rt. A la comarca aquest indicador és més baix que al Jussà, d’1,21, i ha disminuït força respecte la setmana anterior, quan era de 3,28. Al Pallars Jussà, en canvi, aquesta dada augmenta i és actualment de 1,84, quan la setmana anterior era de 1,60.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. No és el cas, ara mateix, de cap de les dos comarques.

908 positius al Pallars des del març

En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març de 2020, les comarques pallareses acumulen 908 positius, dels quals 636 s'han produït al Pallars Jussà i 272 al Sobirà. Això significa que aproximadament un 4,55% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. Una setmana més, la mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha disminuït respecte l'anterior. Ara és de 39,5 anys i set dies enrere era de 43,5.

Durant la setmana passada es van realitzar un total de 612 proves -PCR i tests d’antígens- a les comarques pallareses, de les quals 354 es van fer al Pallars Jussà i 258 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 2,20% al Jussà i de 6,19% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 7 de febrer. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació i el retard en el recompte.

Altres notícies que et poden interessar
 


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació