La Revolta Pagesa, al Mercat del Ram de Vic: «Volem arribar a la gent del carrer»

La pagesia de la Catalunya Central vol explicar-se "en primera persona" a través d'un espai divulgatiu, gastronòmic i participatiu

L'espai de la Plataforma Revolta Pagesa al Mercat del Ram de Vic, entre la passera del Sucre i el Recinte Firal.
L'espai de la Plataforma Revolta Pagesa al Mercat del Ram de Vic, entre la passera del Sucre i el Recinte Firal. | Irene Giménez
22 de març del 2024
Actualitzat a les 18:49h
El primer vol d'exhibició del 41è Trofeu Internacional del Mercat del Ram i el pregó de la presidenta del Parlament i exalcaldessa de Vic Anna Erra donaven aquest dijous el tret de sortida a la mostra agrícola i ramadera de la capital d'Osona.

Fins al diumenge, la ciutat acollirà una programació farcida d'activitats relacionades amb el sector primari així com propostes gastronòmiques o culturals. Vic també serà durant tres dies l'epicentre de les reivindicacions de la Plataforma Revolta Pagesa amb un espai divulgatiu a través del qual volen explicar "en primera persona" el perquè de la causa i visibilitat els productors locals.

"Som al Mercat del Ram per arribar a la gent del carrer, perquè ens puguin preguntar i transmetre dubtes i inquietuds", diu Albert Catot, del Moianès i membre de Revolta Pagesa.

L'espai de la Plataforma se situa al Sucre de Vic, entre la passera i el Recinte Firal. L'engranatge començarà a funcionar a tota marxa a partir de la tarda d'aquest divendres, amb l'inici del cap de setmana i l'arribada de visitants a la ciutat. De fet, totes les travesses situen l'espai de Revolta Pagesa com a un dels més concorreguts de l'edició d'enguany.

Explicant la revolució

Aquest migdia, la pagesia de la Catalunya Central enllestia els últims detalls del seu estand, presidit per un tractor i diverses pancartes amb missatges reivindicatius que, durant les darreres setmanes, s'han fet virals: "La nostra fi, la vostra fam", "Sense sector primari la teva nevera serà un armari", "Som aliments de qualitat" o "Sense ordi no hi ha cervesa".

Revolta Pagesa es presenta a Vic amb tres ambients diferents: un de divulgatiu amb plafons informatius on es poden conèixer dades oficials al voltant de les explotacions catalanes o els tràmits burocràtics que la pagesia ha de dur a terme al seu dia a dia; una gimcana a través de la qual els participants han de superar set proves –set tasques administratives- per a l'obertura d'una explotació fictícia; i una barra on s'ofereixen productes de proximitat, "des de l'oli o la carn, fins a la llet del cafè".
 

Matí d'últims preparatius a l'espai divulgatiu de Revolta Pagesa al Mercat del Ram de Vic. Foto: Irene Giménez


"Fins ara, des de Revolta Pagesa hem fet mobilitzacions reivindicatives per arribar a les altes esferes polítiques i dirigents del territori. Al Mercat del Ram volem arribar a la gent del carrer", explica Catot: "La societat coneix la causa pagesa a través dels mitjans de comunicació i la voluntat és explicar-la en primera persona, que la gent ens pugui preguntar dubtes i transmetre inquietuds".

Amb la seva presència a la festa de primavera de la capital d'Osona, el sector primari també vol posar de manifest l'excés de burocratització del sector: "En comptes de pagesos, sovint ens hem de dedicar a fer d'administratius", recalquen.

Tanmateix, Revolta Pagesa aprofitarà el Mercat del Ram de Vic per fer pedagogia explicant d'on provenen els productes, donant a conèixer els productors locals així com conscienciar a la ciutadania de la importància de comprar aliments del territori. "Volem transmetre a la societat que el producte nacional és bo", conclou Catot.
Arxivat a