Més de 400 artesans, taverners i firaires ompliran el Mercat Medieval de Vic

L'esdeveniment, del 6 al 10 de desembre, recupera els espais de la rambla dels Montcada i del Bisbat i torna a incorporar una prèvia de quatre dies farcits d'activitats per "reconnectar" amb el públic local

Presentació del Mercat Medieval de Vic 2023.
Presentació del Mercat Medieval de Vic 2023. | L.Busquets/ACN
21 de novembre del 2023
Actualitzat el 30 de novembre a les 8:54h
Un any més arriba una nova edició del Mercat Medieval de Vic –i ja en van 27-, l'esdeveniment anual que més visitants porta a la capital d'Osona i amb major impacte social i econòmic per la ciutat. Enguany, se celebrarà del 6 al 10 de desembre i recuperarà els espais de la rambla dels Montcada i del Bisbat possibilitant l'habilitació de 411 parades -31 més que en l'edició passada-. A més, per segon any consecutiu, també s'incorpora La Prèvia del Medieval, quatre dies farcits d'activitats per "reconnectar" amb el públic local i "descobrir" l'imponent passat de la ciutat.

Una edició 2023 amb novetats importants com l'edició especial d'un cupó de l'ONCE amb motiu de l'esdeveniment més rellevant de la capital d'Osona o el compromís de l'Ajuntament amb la llengua retolant en català.
 

Les bèsties medievals, protagonistes de La Prèvia

"Reconnectar" amb el públic local i oferir la possibilitat de "descobrir" el passat i la història de Vic és el motiu pel qual va néixer ara farà un any La Prèvia del Medieval, quatre dies farcits d'activitats dirigides als veïns de la ciutat i d'Osona. Després de l'èxit de la primera edició, enguany es torna a apostar per aquest esdeveniment, que tindrà lloc del 30 de novembre al 3 de desembre i es dotarà d'una trentena de propostes protagonitzades pels animals que apareixen en l'art medieval.

"Les bèsties seran les grans protagonistes de La Prèvia", explica Oriol Picas, director del Museu d'Art Medieval de Vic (MEV), equipament cultural de la ciutat que enguany ha estat l'escenari de la majestuosa exposició Bèsties. Els animals en l'art medieval.

Hi haurà activitats lúdiques i culturals pensades per a tots els públics –la majoria de les quals gratuïtes- amb l'objectiu de divulgar el patrimoni de la ciutat: jocs medievals, intervencions artístiques, conferències o tallers de cal·ligrafia, entre molts altres.

A través de La Prèvia es podrà visitar el recentment restaurat claustre de la Catedral de Sant Pere, la Sala Gòtica de la Casa de la Convalescència o descobrir com era el riu Mèder al seu pas per Vic durant l'època medieval a través d'una visita guiada fora muralla, al Pont de Queralt.

La sequera també serà protagonista de La Prèvia: el dijous 30 de novembre el grup de campaners de Vic oferiran, des del campanar romànic de la ciutat, un toc de campanes perquè arribi la tempesta. Es dedicarà a Santa Bàrbara, a qui la creença medieval resava per foragitar les pluges i els estralls que podien provocar: "Hi donarem la volta i li demanarem que plogui", apunta Picas.
 

Impacte social i econòmic

El Mercat Medieval de Vic és l'esdeveniment que més "dinamisme social i econòmic" porta a la ciutat, apunta Albert Castells, qui el viurà per primer cop com a alcalde de la capital d'Osona. De fet, és una de les fires medievals més importants de la península Ibèrica, i així ho constata la demanda de paradistes que, un cop més, supera l'oferta de places disponibles. En aquesta 27a edició es comptarà amb 411 artesans, taverners i firaires –la majoria procedents de Catalunya, però també d'arreu del territori espanyol, França o Portugal-, que oferiran productes d'alimentació, artesania, decoració o joies, entre altres.

La regidora d'Estratègia Econòmica, Desenvolupament Territorial, Comerç i Activitats, Cultura i Llengua, Bet Piella, destaca que el Mercat Medieval és la fira amb més impacte econòmic per la ciutat: "Genera més ingrés que despesa". L'any passat, aquest esdeveniment va tenir un impacte de 29,3 milions d'euros, dels quals 6,5 milions d'euros ho van fer directament en l'economia local.

El 2022, van passar pel Mercat Medieval de Vic 275.000 persones -la majoria procedents de la província de Barcelona i un 15% de les quals la visitaven per primer cop- que van deixar, de mitjana, uns 81 euros per cap.

Un cupó de l'ONCE amb motiu del Mercat Medieval de Vic

L'ONCE editarà 5,5 milions de cupons especials amb motiu del Mercat Medieval de Vic 2023. Foto: Irene Giménez


Xavier Omella, director de l'ONCE de Vic, ha presentat aquest dimarts una edició especial de cupons pel 7 de desembre amb motiu del Mercat Medieval de Vic. Un total de 5,5 milions de butlletes amb una selecció d'imatges de la fira, així com el nom de l'esdeveniment, es vendran arreu de l'Estat per un import de 2 euros cada cupó.
Arxivat a