Manlleu utilitzarà drons per identificar els veïns que no fan bé el porta a porta

L'Ajuntament inicia una nova campanya informativa i també incrementa l'import de les sancions per no participar correctament a la recollida selectiva de residus

Recollida porta a porta a Manlleu.
Recollida porta a porta a Manlleu. | Adrià Costa
Osona.com
04 d'agost del 2023
El passat novembre entrava en funcionament a Manlleu el porta a porta i, malgrat que des del consistori valoren positivament la participació de la ciutadania en el nou sistema de recollida selectiva de residus, també s'han detectat "punts negres" a on no es realitza correctament.

Durant els pròxims dies, el consistori iniciarà una nova campanya que consistirà en la bustiada de material informatiu per explicar els nous mecanismes d'identificació de les persones que reincideixen en l'incompliment del Reglament regulador del servei de recollida de residus municipals. Una campanya que incideix i recorda que els residus es poden treure de 20 a 22 hores i que fer-ho fora d'aquest horari, deixar bosses abandonades al carrer, al costat del contenidor i a dipositar-les a les papereres, és objecte de sanció.

Un sistema de vigilància amb drons

L'Ajuntament ha identificat 18 focus -11 dels quals "crítics"- a on no es fa bé el porta a porta, i per aquest motiu, s'ha reforçat el servei de recollida de repàs dels matins i s'ha redefinit la ruta de recollida tenint en compte el dia de la setmana, l'hora i les zones de la ciutat. A banda d'aquestes mesures, s'utilitzaran nous mecanismes d'identificació de les persones infractores a través d'inspeccions a peu de carrer i un sistema de vigilància amb drons.

També s'incrementen les sancions per a qui no participi degudament al porta a porta. Si fins ara eren per infraccions de caràcter lleu amb multes d'entre 100 i 200 euros, l'Ajuntament explica que els imports s'han "revisat a l'alça" i les multes seran de 750 eurosals quals se sumarà el cost de l'operatiu que hagi estat necessari per identificar a la persona infractora –incloent, entre altres, les despeses de recollida extra o el servei policial-. A més, el consistori recorda que, a banda d'aquestes sancions, la no participació en el porta a porta implica "un recàrrec a la taxa de residus amb import total de 219 euros l'any".

La recollida selectiva a Manlleu se situa al 83,5%

Els resultats de la recollida selectiva des de l'inici del porta a porta són positius, tal com explica l'Ajuntament: s'ha passat d'un 72,1% a un 83,5%, amb una millora substancial de la qualitat dels residus recollits.

Encara que les dades són bones, el consistori insisteix que continuarà fent accions de sensibilització "per a totes aquelles persones que actuen per desconeixement". En aquesta línia, s'han contractat dues persones que fan tasques d'educadors de carrers "als punts més crítics".

Arxivat a