Albert Castells, nou alcalde de Vic

Junts governarà la capital d'Osona amb el suport d'Ara Pacte Local, encara que l'acord no estableix una majoria en un consistori més plural que mai amb models i projectes allunyats

Anna Erra ha entregat la vara de la ciutat a Albert Castells,  el nou batlle de Vic.
Anna Erra ha entregat la vara de la ciutat a Albert Castells, el nou batlle de Vic. | Oriol Clavera
17 de juny del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 18:57h

El candidat de Junts a l'alcaldia de Vic, Albert Castells, és investit nou batlle de la ciutat en el marc d'un ple a l'Ajuntament de Vic marcat per un ambient de calma tensa durant les dues hores de sessió. Prèviament a l'acte de constitució de la nova corporació municipal, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme havia convocat una concentració que ha acabat aplegant una trentena de persones seguint en directe l'acte protocol·lari des de l'entrada de l'Ajuntament.

La sessió començava amb la constitució de la mesa d'edat, formada per la regidora de menys edat –Carla Dinarès de la CUP - i el representant municipal de més edat –Josep Anglada de SOMI-, els quals s'han encarregat de comprovar i verificar les credencials dels càrrecs electes i declarar constituït el nou ple.

Un consistori que, fruit dels resultats del 28-M, presenta un escenari més plural que mai amb 21 regidors i regidores de set formacions polítiques diferents: vuit representants de Junts –amb l'alcalde Albert Castells i els regidors Bet Piella, Elisabet Franquesa, Eduard Comerma, Núria Homs, Ester Coma, Anna Alemany i Guillem Membrives-, els tres d'ERC -amb Maria Balasch, Josep Lluís Garcia i Victoria Terricabras-, els tres de la CUP –amb Carla Dinarès, Sussanna Vives i Quim Soler-, els dos regidors d'Ara Vic –Xavier Farrés i Elisenda Carrera-, els dos del PSC -Josep Pou i Debora Villena-, els dos representants de SOMI –Josep Anglada i Marta Riera- i el regidor de Vic En Comú Podem –Arnau Martí-. Tots ells han jurat o promès el càrrec a través de diferents fórmules i han recollit l'acta.
 

Concentració convocada per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme davant de l'Ajuntament de Vic. Foto: Oriol Clavera

 

El moment de la veritat

Fruit de l'acord de govern anunciat aquest dijous entre Junts –la llista guanyadora a les eleccions amb vuit regidors- i Ara Pacte Local –quarta força més votada i dos representants municipals-, Albert Castells ha estat investit nou alcalde de Vic amb el suport de l'equip de Xavier Farrés, encara que ambdues formacions iniciaran el mandat amb minoria –la majoria al plenari vigatà està fixada en 11- i amb la necessitat de teixir aliances amb els partits de l'oposició per tirar endavant "els projectes de ciutat".

El moment més esperat de la cerimònia ha estat el de Castells recollint la vara de batlle de la de la mà de la ja exalcaldessa de la ciutat i presidenta del Parlament, Anna Erra. Una imatge amb connotacions de canvi en els lideratges del partit a Vic.
 

"Em sento preparat per fer-ho"

Castells, acompanyat per familiars, amics i alts càrrecs vinculats a la ciutat com el rector de la UVic-UCC Josep Eladi Baños o l'exalcalde Pere Girbau, ha remarcat que se sent "preparat" per liderar Vic. El nou alcalde de la capital d'Osona insisteix a dir que hereta "una ciutat molt ben planificada" que permetrà "afrontar els reptes dels pròxims anys" així com "desenvolupar l'intens treball mèrit de tot el consistori sortint i de l'equip de govern".

En referència a l'acord amb Ara Pacte Local que li ha permès recollir la vara aquest dissabte, Castells és conscient que deixa al nou equip de govern en una posició de minoria i en un escenari a on s'hauran de traçar sintonies amb els partits de l'oposició. Ha posat sobre la taula algunes de les línies mestres del mandat, com la transició energètica, el foment de l'economia "circular, digital i tecnològica", el repte demogràfic quan s'assoleixin els 50.000 habitants o el foment de la cohesió social: "Que Vic sigui terra d'oportunitats".

Finalment, el postconvergent afirma que ho posarà tot de la seva part per acabar amb "la repressió de l'Estat" tot recordant a la vigatana a l'exili Marta Rovira o a Carles Puigdemont: "Continuarem treballant per la plena llibertat, la independència, la defensa de la llengua i la cultura i dels drets de tots els vigatans i vigatanes".
 

Anna Erra i Albert Castells, minuts abans de començar el ple d'investidura a l'Ajuntament de Vic. Foto: Oriol Clavera

 

Crida d'ERC a "no donar l'esquena" a l'oposició

La republicana Maria Balasch insisteix que "els ciutadans han decidit que volen un Ajuntament divers" acabant amb una "majoria absolutista", i que el lloc d'ERC a la capital d'Osona serà a l'oposició, en referència a la coalició Junts-Ara Pacte Local: "És un govern que mira a la dreta, i des d'ERC hi serem perquè canvi la mirada cap a l'esquerra, al feminisme i als valors republicans". Finalment, ha recordat al nou govern municipal alguns dels reptes "importants" que hauran d'afrontar "conjuntament amb l'oposició" com el desenllaç del Mercat Municipal, la gestió del Club Patí Vic, el porta a porta o "anul·lar el discurs d'odi" al consistori.
 

La CUP, l'oposició "rupturista, frontal i constructiva"

Carla Dinarès, la portaveu de la CUP Vic, ha vist truncada l'arrencada del seu discurs per una assistent a la cerimònia -expulsada de la sala entre murmuris i xiulets- que ha engegat a cantar i cridar en el moment de la intervenció de la cupaire.

"No és l'escenari que volíem", reconeix Dinarès en referència als resultats del 28-M, encara que "pot donar perquè s'escolti més", en referència als últims quatre anys amb majoria absoluta de Junts al plenari vigatà. En aquesta línia, insisteix que la CUP continuarà desplegant una oposició "que no descansa, rupturista, frontal i constructiva" amb l'objectiu que tots els col·lectius "tinguin veu a l'Ajuntament": "Aquest consistori és de totes les vigatanes".

Pels cupaires, l'aliança entre Junts i Ara Pacte Local "és el mal menor" de l'escenari postelectoral a Vic perquè "torna el feixisme a l'Ajuntament" i fan una crida a un "pacte antifeixista" a l'ens.
 

Ara Pacte Local es defineix com "l'instrument útil"

Per a Xavier Farrés, el candidat d'Ara Pacte Local a Vic, avui era "un dia especial". La seva irrupció a la política municipal vigatana no començava aquesta campanya electoral, sinó que ja havia format part del consistori al costat de l'exalcalde Josep Maria Vila d'Abadal: "Torno a casa".

Farrés i el seu equip, després de setmanes de negociacions, han allargat la mà a Junts per investir Albert Castells nou alcalde de Vic: "Són més els punts que ens uneixen que no els que ens separen", ha subratllat. En aquesta línia, des d'Ara Pacte Local es postulen com un "instrument útil" per entomar els reptes "de present i de futur" que se li presenten a la ciutat: "És un govern sòlid, estable i cohesionat".
 

El PSC afronta el mandat des d'una oposició "seriosa i responsable"

Josep Pou serà el portaveu dels socialistes al consistori vigatà, un rol que assumia aquest dimarts després que es fes pública la decisió del candidat del PSC a Vic, Miquel Ylla, de no prendre possessió del càrrec aquest dissabte.

Des del PSC consideren que l'acord Castells-Farrés estableix un govern "dèbil" i situa als socialistes en una oposició "seriosa, responsable, constructiva, crítica, ferma i rigorosa" que vol guanyar-se un lloc en el plenari: "Ens trobaran en tot allò que sigui treballar per a tothom, per a tots els barris i per a tots els interessos de la ciutat".
 

El retorn de Josep Anglada amb SOMI

El candidat de Som Identitaris Josep Anglada ha iniciat el discurs enmig de xiulets i cartells dins de la Sala de la Columna amb lemes com "A l'Ajuntament de Vic cap col·laboració amb l'extrema dreta" i una intensa cridòria procedent de l'exterior de l'edifici on hi havia congregades una trentena de persones convocades per Unitat contra el feixisme i el racisme.

Anglada s'ha adreçat a totes les persones que li van fer confiança el 28-M a qui diu no defraudarà, i a tota la ciutadania "per construir una ciutat amb més qualitat de vida i més seguretat ciutadana".
 

Intervenció de Josep Anglada durant el ple de constitució de l'Ajuntament de Vic. Foto: Oriol Clavera

 

La renaixença de Vic En Comú Podem

Pel representant de Vic En Comú Podem, Arnau Martí, també és "un dia especial", ja que torna al consistori quatre anys després gràcies a una campanya electoral "titànica" que els ha permès "renéixer" després de no haver entrat a l'Ajuntament en els comicis del 2019.

Martí ha convidat a la resta de forces a "lluitar" contra la baixa participació en les eleccions des del "món local" i ha fet una crida a "les bones formes i al respecte mutu". D'altra banda, Vic En Comú Podem restarà a l'oposició "amb serietat i amb propostes d'esquerres i progressistes" recordant que els comuns són els "de l'optimisme i la voluntat".