Pau Ferran: «El PP no ve a destruir-ho tot sinó a complementar el que és millorable»

L'alcaldable del PP a Vic desgrana el projecte de la formació per a la capital d'Osona, una proposta centrada en quatre grans eixos al voltant de la seguretat, les ocupacions il·legals d'habitatges, la mobilitat i les polítiques econòmiques

Pau Ferran, alcaldable del Partit Popular a Vic per a les eleccions municipals del 28 de maig.
Pau Ferran, alcaldable del Partit Popular a Vic per a les eleccions municipals del 28 de maig. | Adrià Costa Rifà
24 de maig del 2023
Actualitzat a les 18:32h

A pesar de la seva joventut, per a Pau Ferran (1996), l'alcaldable del Partit Popular a Vic per aquest 28-M, la política no és una esfera desconeguda. El candidat, que es va establir a la capital d'Osona després de la pandèmia, va començar a militar activament al PP els 18 anys formant part de llistes electorals a Castelldefels –ciutat a on residia anteriorment- o a la candidatura popular al Parlament de Catalunya a les passades eleccions autonòmiques, i al mateix temps, és l'actual vicesecretari d'organització de les joventuts del partit i el president del PP a Vic.

El cap de llista destaca que no els ha estat difícil configurar una llista a la capital d'Osona encara que "l'estigma" hauria fet pensar tot el contrari. Pel Partit Popular no està sent una campanya electoral senzilla tot i que Ferran assegura que les sensacions "són bones". La condició de Vic com a ciutat independentista no preocupa l'alcaldable del PP. "Asfaltar carrers és de dretes o d'esquerres? En unes eleccions municipals aquest és un debat estèril" i apunta que l'objectiu de la formació és ser "influents i decisius" al consistori vigatà.

De fet, aquest és un feu que se'ls resisteix i en el qual no tenen representació des del 2003. Aquest 28-M el partit focalitza les esperances en el projecte de Pau Ferran, una proposta que pivota al voltant de la seguretat –o la "inseguretat", com remarca el candidat-, les ocupacions il·legals d'habitatges -amb mesures com la creació d'una regidora exclusiva per abordar la problemàtica-, la mobilitat –apostant per un model alternatiu al que ha començat a desplegar Junts per Vic l'últim mandat-, i les polítiques econòmiques –amb la proposta d'abaixar els impostos-.

- Qui és Pau Ferran i com es gesta la seva elecció com a alcaldable del Partit Popular a Vic?

- A ningú se li escapa que no he nascut a Vic, vaig arribar a la ciutat per una bonica casualitat de la vida, perquè la meva parella és vigatana i un cop passada la pandèmia vam decidir venir a viure a la capital d'Osona. Milito al Partit Popular des dels 18 anys, he format part de llistes electorals a Castelldefels, també de la candidatura al Parlament de Catalunya a les passades eleccions autonòmiques, i soc el vicesecretari d'organització de les joventuts del partit.

- Creu que el fet de no ser vigatà de naixement pot ser un problema a l'hora d'erigir-se en alcalde de la ciutat aquest 28-M?

- No, i en qualsevol cas, visc a Vic des de fa tres anys, estic totalment involucrat en el dia a dia de la ciutat. Els veïns i veïnes, més enllà del fet de si una persona és nascuda a un lloc o en un altre, volen un alcalde que els pugui solucionar els problemes diaris.
 

Pau Ferran, candidat a l'alcaldia de Vic pel Partit Popular. Foto: Adrià Costa Rifà


- Està sent difícil aquesta campanya electoral pel PP a Vic?

- Depèn de l'enfocament. Durant molts anys s'ha venut que el Partit Popular té dificultats per conformar candidatures i explicar el seu missatge a Vic, però no hem tingut cap problema en configurar una llista electoral transversal de 21 persones de totes les edats i amb figures claus pel PP a la ciutat com Miquel Vilalta i Emma Salarich.

D'altra banda, és veritat que ens hem trobat alguna dificultat durant la present campanya electoral, per exemple, una persona es va acostar a mi en actitud violenta mentre penjàvem cartells, però és un fet aïllat. Les sensacions son bones, fa temps que expliquem el nostre projecte i la ciutadania ens fa costat.

- Precisament les carpes informatives han estat motiu de conflicte als darrers mesos. Vostè va denunciar a Albert Castells, alcaldable de Junts per Vic, per no deixar-li col·locar-ne una el gener del 2022. Durant la campanya han tingut alguna dificultat en aquest sentit?

- No, només faltaria, qualsevol persona que es consideri demòcrata ha de deixar a la resta de partits polítics fer campanya. I en referència a la qüestió de la carpa que Albert Castells no ens va deixar instal·lar, només diré que em sorprèn que cap partit polític de la ciutat no hagi condemnat els fets així com les accions violentes de persones aïllades.

- Des del PP insisteixen que Vic necessita un canvi.

- Vic necessita un canvi de govern, perquè és una anomalia democràtica que un partit polític s'instal·li en una institució durant més de quaranta anys. També necessitem un canvi en les maneres de fer, perquè creiem que és un govern poc transparent. Durant aquest mandat que s'acaba, i al llarg de més de quartana anys, no han estat capaços d'abordar les temàtiques que generen preocupació entre la població.

Vic necessita un canvi de govern perquè és una anomalia democràtica que un partit polític s'instal·li en una institució durant més de quaranta anys"

- Els últims quatre anys, l'Ajuntament ha estat liderat per una majoria absoluta de Junts per Vic. Quin balanç en fan?

- Quatre anys perduts on la ciutat ha patit un retorcés, i evidentment, no podem obviar que ha estat un mandat complicat per la pandèmia i les conseqüències econòmiques i socials que se'n deriven, però es del consistori no s'ha pres cap mesura per pal·liar-ne els efectes.
 

Pau Ferran (PP): "Vic necessita un canvi en les maneres de fer, el govern és poc transparent". Foto: Adrià Costa Rifà


- Eixos principals del programa electoral del PP de Vic.

- La inseguretat, perquè a Vic hi ha persones que tenen por de sortir als carrers en algunes zones i hores concretes. Des d'alguns partits, aquestes afirmacions es consideren alarmistes, però les dades parlen i en l'informe trimestral que expedeix el Ministeri d'Interior veiem que l'evolució dels delictes a Vic ha augmentat. També detectem preocupació pel que fa a les ocupacions il·legals. En aquest sentit, el novembre passat vaig sol·licitar a la regidora que ens facilites el nombre d'ocupacions il·legals d'habitatge a la ciutat, i va ser incapaç de donar-nos una xifra. Durant aquest mandat el govern municipal ha donat l'esquena a aquesta qüestió.

La mobilitat també ens preocupa, hem vist com un govern municipal que es fa dir de centre ha pres les mateixes mesures en aquesta matèria que Ada Colau a Barcelona generant un caos circulatori. No podem donar l'esquena a les noves formes de mobilitat però ho hem de fer de forma endreçada i amb sentit comú. La gestió de l'Ajuntament ha estat poc transparent, perquè durant aquest mandat el consistori vigatà ha augmentat l'IBI un 16%, en un moment de pandèmia i de pujada general dels preus, i en els últims pressupostos s'ha augmentat l'impost d'escombraries, i fins i tot, els parquímetres.

"Hem vist com un govern municipal que es fa dir de centre ha pres les mateixes mesures en matèria de mobilitat que Ada Colau a Barcelona"

- La campanya electoral a Vic està marcada pel debat al voltant de la seguretat. Propostes?

- Des de l'equip de govern liderat per Anna Erra aquest tema no ha estat una prioritat en tot el mandat, i aquest fet ha acabat convertint Vic en una ciutat insegura. Per pal·liar aquesta degradació, des del PP tenim un pla, unes mesures que es basen en la creació d'una unitat policial d'acció ràpida que atengui de forma urgent temàtiques que generen conflictes com baralles, apunyalaments, robatoris o ocupacions. Necessitem més policia de barris, perquè veiem que a les nits del cap de setmana només hi ha una patrulla de policia local per a tota la ciutat. També pensem que es requereixen un mínim de cinc anys sense antecedents penals per poder obtenir ajudes socials, i entre altres propostes, la millora de la il·luminació en alguns punts concrets.

- Insisteix en la problemàtica de les ocupacions d'habitatges.

- Tant de bo tingués les dades d'ocupacions il·legals a la ciutat però la regidora no ens les va donar, encara l'estem esperant. La nostra percepció es basa en el que ens traslladen des de les comunitats de veïns, i a Vic, hi ha molts pisos i locals ocupats. El Partit Popular és un ferm defensor de la propietat privada i no podem permetre que una persona vegi expropiada de facto la seva propietat. Les mesures que proposem van lligades amb la seguretat, com la creació d'una regidora antiocupacions, no empadronar un sol ocupa a la ciutat i tampoc donar-los accés a les ajudes socials.

- Durant el ple de mes d'abril l'Ajuntament de Vic aprovava el Pla Local d'Habitatge, un document que constata que, entre altres coses, hi ha una manca real de pisos socials i d'habitatges assequibles.

- Respecte del Pla Local d'Habitatge em sorprèn que s'hagin esperat fins al final del mandat per aprovar-lo, perquè la problemàtica s'hauria d'haver abordat des del primer dia. Deixant de banda aquest fet, el PP està a favor de l'adquisició per part de l'Ajuntament d'habitatges buits, creiem que es pot negociar amb la Sareb per aconseguir-ne i destinar-los a lloguer social. A Vic també s'ha d'ampliar el sòl destinat a aquest ús, hem de fomentar que les constructores vulguin operar aquí, només aplicant la llei de l'oferta i la demanada avançarem en matèria d'habitatge.
 

Pau Ferran, alcaldable del PP a Vic, durant l'entrevista amb Osona.com. Foto: Adrià Costa Rifà


- A Vic hi ha persones i col·lectius vulnerables i en situació de pobresa. Quina estratègia contemplen per revertir la segregació social?

- Volem una ciutat on tothom pugui viure de manera pròspera, i la millora política social que existeix que fer-ho possible és la creació de llocs de treball, la ciutat ha de ser un pol d'atracció per a empreses, i per potenciar-ho hem de donar-los, per exemple, beneficis fiscals perquè contractin persones residents a Vic. No podem abandonar les persones que pateixen precarietat, necessiten oportunitats. Si el PP aconsegueix governar i té influència a l'Ajuntament construirem un centre educatiu on s'imparteixi formació professional encarada a potenciar els oficis, un sector al qual li costa trobar personal qualificat.
 
"No podem empadronar un sol ocupa a la ciutat i tampoc donar-los accés a les ajudes socials"

- Hi ha certa sensació de desconnexió entre els diferents barris. Ho veuen així?

- Totalment. Des del moment en què s'anomena a una meitat de la ciutat Vic 2 és que existeix una desconnexió, i la seguretat i l'habitatge són temàtiques que hi van lligades directament.

- Propostes reals, doncs, per connectar totes les zones de la ciutat?

- D'entrada abordar el tema de la mobilitat, perquè si no podem entrar al centre de la ciutat amb el vehicle, la desconnexió és evident. I en segon lloc, construir més equipaments per tenir més presència en aquests barris.

- La tendència actual en mobilitat és la pacificació de les principals artèries urbanes, i de fet, durant el mandat que s'acaba ja s'han desplegat accions en aquesta línia. Compren aquest model o plategen alternatives?

- La ciutat no s'ha pacificat sinó que s'ha incrementat la circulació de vehicles en alguns punts concrets, i en d'altres, s'ha eliminat per complet. Des del PP estem totalment d'acord en avançar en matèria de mobilitat i comprem la idea que la tendència d'utilitzar transport privat s'ha de reduir, però no poden fer-se accions en detriment, per exemple, del comerç. Vic està ple de locals buits i de negocis que han tancat a causa del model que s'ha aplicat. El comerç local i de proximitat és el motor econòmic de la ciutat i s'ha de cuidar més.

- Són partidaris de fomentar l'ús de la bicicleta i d'ampliar la xarxa de carrils bici?

- Carrils bici sí, però amb sentit. El que no pot ser és el què s'ha vist a la ronda Camprodon, on durant dos anys hi ha hagut quatre carrils bici, no és una via per establir aquesta infraestructura. També hem de tenir en compte el nombre de persones que usen realment la xarxa. En programa portem una proposta innovadora en aquesta línia, la de potenciar les motocicletes elèctriques, un mitjà de transport que ajudaria a reduir les emissions i amb el qual també obtens solucions en referència al problema de l'aparcament.

"Carrils bici sí, però amb sentit"

- Per fomentar un canvi en el model de mobilitat s'ha d'apostar per un transport públic de qualitat i, en el cas de Vic, també per l'R3.

- Des del Partit Popular, i més si el pròxim desembre aconseguim recuperar el govern de l'Estat, el compromís amb el desdoblament de l'R3 és total. En referència a la xarxa d'autobusos urbans veiem que les línies s'han de reforçar pel que fa a les freqüències, els recorreguts i els horaris.
 

Pau Ferran defensa un projecte de ciutat que pivota al voltant de la seguretat, la transparència, la mobilitat i les polítiques econòmiques. Foto: Adrià Costa Rifà


- Un dels eixos principals del programa del PP a Vic és l'econòmic. Per què i quines propostes suggereixen en aquesta matèria?

- D'entrada volem abaixar tots els impostos, encara que no coneixem l'estat actual dels comptes del consistori perquè aquest és poc transparent. Si obtenim l'alcaldia, una de les primeres mesures serà una auditoria externa dels comptes econòmics per avaluar en quin estat es troba la institució. D'altra banda, el pressupost de l'Ajuntament és de 60 milions d'euros, i ara sabem que hi ha un romanent de 10 milions d'euros, com és possible que s'apugin els impostos a la ciutadania quan es tenen tants diners guardats en un calaix? Al mateix temps hem vist com s'ha fet un ús indiscriminat d'aquests romanents per adquirir un equipament com el Club Patí Vic, una compra que hauria d'haver passat, com a mínim, pels òrgans de control.
 
- El comerç local i de proximitat ha quedat tocat per la pandèmia i la pujada dels preus dels subministraments. Quina estratègia planteja el PP per fomentar i enfortir l'engranatge comercial?

- La recepta és la proximitat, hem de trepitjar carrer i preguntar als comerços què necessiten i quines dificultats tenen. Com a mesures per fomentar el comerç hem d'abaixar els impostos i donar ajudes a la contractació.

- I sobre el Mercat Municipal, què hi tenen a dir?

- El Mercat Municipal és el més semblant a un hotel del terror. Apostem per un espai modern, ubicat al mateix lloc a on està actualment, i rehabilitant l'edifici, perquè està totalment deixat i degradat. La tendència pel que fa a aquest tipus d'equipament és crear espais d'oci, gastronòmics i culturals dins del mateix mercat. D'entrada hem de buscar nous paradistes que s'hi vulguin establir i la reforma pot ser una bona oportunitat per construir-hi una gran superfície alimentària a la planta baixa, és completament compatible i funciona, en tenim múltiples exemples, hem d'aconseguir un espai atractiu pels visitants i pels comerciants.

"El Mercat Municipal és el més semblant a un hotel del terror"

- Vic, i per extensió Osona, es caracteritza per tenir un sector primari potent, tot i que s'estan obrint nous camins per diversificar l'economia potenciant, per exemple, el sector tecnològic. Què hi tenen a dir?

- Com més et diversifiques més bé et van les coses. El sector tecnològic està a l'alça i Vic és una ciutat plena d'oportunitats per a empreses d'aquest camp. Si volem que altres sectors operin aquí hem de millorar les infraestructures i els hem de donar facilitats, si volem ser pioners en l'establiment d'empreses, en la creació de llocs de treball i en generar riquesa, aquest és el camí.

- Ens trobem en un context d'emergència climàtica en tots els àmbits. Vic, com a capital de comarca, ha de liderar l'impuls de polítiques ambientals que contribueixin a revertir la tendència al territori. Estratègies?

- Apostem pel foment de les energies renovables i perquè els edificis de la ciutat tinguin el màxim nombre de plaques solars instal·lades. Les normatives europees ja diuen que els edificis de nova creació han de complir uns requisits en aquesta línia, però si volem anar més enllà, hem de donar facilitats als propietaris.

- Falten zones verdes a la ciutat? Contemplen algun projecte en aquesta línia?

- Falta un gran pulmó verd, una zona d'esbarjo per a persones i també pels animals de companyia. L'Ajuntament ha adquirit la zona de Genís Antel, un espai ideal per fer-ho possible.
 

Pau Ferran, alcaldable del Partit Popular a Vic per aquest 28 de maig. Foto: Adrià Costa Rifà


- A Vic no s'ha aconseguit, de moment, implementar el model del porta a porta pel que fa a la recollida de residus. Hi estan a favor o plantegen alternatives?

- Quan una ciutat és dinàmica com Vic, amb gairebé 50.000 habitants, el porta a porta és incompatible. En aquest sentit, defensem un model de gestió de residus eficient i apostem per la renovació i l'ús de contenidors moderns i intel·ligents.
 
- Polítiques culturals?

- Vic té un nivell i una riquesa cultural extraordinària, i tampoc hem de fer una esmena a la totalitat de la gestió de l'Ajuntament en aquesta carpeta, perquè des del govern municipal s'ha aconseguit potenciar la cultura. No venim a destruir-ho tot sinó a complementar tot allò que es pugui millorar, i en aquesta línia, detectem que hi ha barris de la ciutat que no se senten importants perquè el nucli cultural sempre es concentra al centre, això ho hem de canviar.

- En un període curt de temps la ciutat assolirà els 50.000 habitants, falten equipaments si posem la vista en aquesta perspectiva de creixement?

- Evidentment. Des del Col·legi d'Advocats fa temps que demanen un Palau de justícia a Vic, ja que actualment s'han de desplaçar a Manresa, una ciutat de gairebé 50.000 habitants necessita aquest equipament. També és imprescindible un tercer CAP i un centre de formació professional.

"Volem crear un pla per afavorir a la maternitat, perquè hem de revertir la piràmide demogràfica"

- I una quarta escola bressol?

- Tot el que sigui millorar la vida de la ciutadana serà benvingut. I ja que parlem d'escoles bressol, des del PP volem crear un pla per afavorir a la maternitat, perquè hem de revertir la piràmide demogràfica, i per tant, portem en programa un xec bebè per aquelles famílies que ho necessitin.

- Aquest 28-M a Vic està en joc un xoc de models, el que aposta per la gestió publicoprivada i el que defensa la gestió pública i municipal dels serveis i equipaments. Amb quin es queden?

- Als ciutadans els és igual com es gestiona un servei si aquest funciona, i d'acord amb aquesta premissa, s'ha d'estudiar cas per cas quina és la millor opció.
 

Pau Ferran (PP) aspira a governar el consistori vigatà i que els populars siguin "decisius". Foto: Adrià Costa Rifà


- Vic ha estat, tradicionalment, una ciutat independentista. Aquest fet els hi posarà difícil treure bons resultats el 28-M?

- Asfaltar un carrer, és de dretes o d'esquerres? En unes eleccions municipals aquest és un debat estèril. Qualsevol persona que compari projectes i programes electorals a Vic veurà el Partit Popular com una alternativa i una opció de govern clara, ferma i preparada per formar part del consistori.

- Objectis electorals?

- Entrar amb força a l'Ajuntament de Vic, ser influents i decisius amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones que viuen a la ciutat.

- Si es donen les circumstàncies, estan oberts als pactes? Línies vermelles?

- Estem disposats a pactar amb tothom qui vulgui millorar Vic i solucionar les problemàtiques reals de la ciutat.