​Així ha començat la campanya electoral a Vic

Els partits polítics que concorren a les eleccions del 28-M a la capital d'Osona donen el tret de sortida a la cursa per guanyar l'alcaldia amb la tradicional plantada de cartells a la plaça Major

Set dels nou candidats a l'alcaldia de Vic pel 28-M.
Set dels nou candidats a l'alcaldia de Vic pel 28-M. | Irene Giménez
12 de maig del 2023
Actualitzat el 15 de maig a les 11:59h


La mitjanit d'aquest divendres ha començat, oficialment, la campanya electoral per a les eleccions municipals del 28 de maig. Els alcaldables dels diferents partits polítics que presenten candidatura a l'Ajuntament de Vic s'han trobat a la plaça Major de la ciutat per protagonitzar la tradicional plantada de cartells.

Sota una pluja intensa, a dos quarts de dotze de la nit, Albert Castells (Junts), Maria Balasch (ERC), Carla Dinarès (CUP), Miquel Ylla (PSC), Arnau Martí (Vic En Comú Podem), Xavier Farrés (Ara Vic) i Pau Ferran (PP) tenien la primera presa de contacte d'una campanya electoral que es preveu llarga i intensa.

Com encaren la campanya els candidats?

L'alcaldable de Junts, Albert Castells, demana una campanya "propositiva, amb cordialitat i sense debats populistes". El candidat afronta la recta final amb l'objectiu de continuar liderant Vic.

Maria Balasch, la candidata d'ERC a l'alcaldia de Vic, espera que la campanya "sigui neta i amb seny". Durant els pròxims 15 dies se centraran a explicar el seu "projecte republicà de ciutat" als vigatans i vigatanes.

Els cupaires creuen que serà la campanya en què "l'era convergent acabarà" i que "hi haurà un canvi de govern" a la ciutat. Així ho explicava Carla Dinarès, candidata de la CUP al consistori vigatà, remarcant que volen sortir-ne "reforçats" per liderar l'alternativa.

El cap de llista de Vic En Comú Podem, Arnau Martí, espera "mobilitzar tota la gent d'esquerres i progressista" per acabar "amb 40 anys de governs del mateix color".

Xavier Farrés, alcaldable d'Ara Vic, explica que l'objectiu de la formació és "guanyar". "Sabem que molts ciutadans demanen reconduir la ciutat" remarca el candidat, que es considera la "novetat" respecte dels partits que es van presentar a les eleccions del 2019.

"Aquesta és la campanya electoral de la il·lusió i el canvi", subratlla Pau Ferran, candidat del PP a l'Ajuntament de Vic, remarcant que són "el partit de la il·lusió", un projecte "jove i transversal" i la formació "que canviarà la història de Vic".

L'alcaldable del PSC, Miquel Ylla, només contempla una opció el 28-M: guanyar. També apunta que "estem en èpoques de canvi" i està convençut que el PSC serà important a Vic.
 

Els eixos de campanya i algun caramel enverinat

Seguretat, habitatge o mobilitat seran els temes estrella dels pròxims 15 dies, així com els dos caramels electorals que tots els grups volen desembolicar: el Mercat Municipal i el Club Patí Vic. Sobre la taula també trobem l'emergència climàtica, la mobilitat o la transició energètica.

Els partits destinaran tots els esforços a una campanya electoral que serà el precedent de les urnes i que posarà a prova la capacitat dels partits per desbancar la majoria absoluta que Junts ha ostentat durant els últims quatre anys. El 24 de maig, en l'esprint final, els candidats es veuran les cares en el debat que Nació coorganitzarà amb el Casino de Vic-que enguany celebra el seu 175è aniversari- i que es podrà seguir en directe pels canals del diari.