​Vic aprova el Pla Local d'Habitatge

El ple d'abril també dona llum verda a l'aprovació inicial del Pla de Sequera i el Pla d'acció per l'energia sostenible i el clima així com la pròrroga del contracte de gestió del servei públic de l'Escola de Música, Conservatori i Arts Escèniques de Vic

L'alcaldessa Anna Erra i la regidora d'Habitatge Fabiana Palmero.
L'alcaldessa Anna Erra i la regidora d'Habitatge Fabiana Palmero. | Adrià Costa Rifà
25 d'abril del 2023
Actualitzat el 05 de maig a les 10:34h
Amb els vots a favor de Junts, Capgirem Vic i de la regidora no adscrita Carme Tena, i el vot en contra d'ERC, s'aprovava, en el marc del ple del mes d'abril, el Pla Local d'Habitatge 2023-2028 de Vic. Es tracta d'un document tècnic que aglutina estratègies i propostes en matèria de vivenda, a desenvolupar des del govern municipal a sis anys vista, i amb l'objectiu de fomentar el dret a l'habitatge en condicions assequibles per a tota la ciutadania.

La regidora d'Habitatge, Fabiana Palmero, explicava que el Pla recull "les línies que planteja el POUM" -aprovat el 2020- així com d'altres documents transversals per a la ciutat com el Pla de Joventut del 2017 o el Pla d'Inclusió Social del 2013, entre altres. "Som una ciutat planificada i actuem amb aquests plans", apuntava.

El d'Habitatge, tal com detallava la regidora, ha estat redactat per un equip extern amb estreta col·laboració amb els serveis tècnics municipals. El document es basa en una anàlisi prèvia "que té en compte les existències, la realitat social i les dades demogràfiques" i d'una diagnosi que contempla "les mancances i oportunitats" per tirar endavant "un pla estratègic amb objectius concrets" com l'ampliació del parc d'habitatge social i assequible, revertir la segregació residencial, promoure l'activació d'habitatges i edificis buits, acompanyar a la rehabilitació i millora de l'eficiència energètica i accessibilitat i vetllar perquè totes les persones puguin accedir i mantenir el seu habitatge.

La regidora d'ERC Vic, Viqui Terricabras, explicava que hi votarien en contra tot i la qualitat tècnica del document. El motiu, el pressupost: "Al nostre entendre considerem que és del tot insuficient". D'altra banda, la regidora republicana apuntava que "cal atacar de forma directa" aspectes com la segregació urbana als barris el sud de la ciutat, la rehabilitació d'edificis, l'ampliació del parc d'habitatge, la deficiència energètica o la manca d'accessibilitat.

Per la seva banda, des de Capgirem Vic celebren la redacció i aprovació d'un document d'aquestes característiques encara que "confirma, tristament, les deficiències en habitatge a la ciutat que fa temps que denunciem". La regidora Carla Dinarès remarcava que "és la primera casella de sortida per poder fer front al problema". Amb tot, des de la formació insisteixen que es va tard en l'aplicació de les mesures i es comprometen "a treballar perquè aquest pla no quedi tancat dins d'un calaix".

"Qui ha de fomentar la construcció d'habitatge públic i assequible és l'administració que més té, en primer lloc, l'Estat després les comunitats autònomes i, finalment, els ajuntaments", remarcava la regidora no adscrita Carme Tena, qui celebrava l'aprovació inicial del document. "Si les institucions inverteixen en aquesta matèria, fan que s'inverteixi en qualitat de vida", apuntava.

Tot plegat en un ple d'abril -el penúltim de la present legislatura- que va durar al voltant de dues hores i 40 minuts a on també es va aprovar, inicialment, el Pla de Sequera, el Pla d'acció per l'energia sostenible i el clima o la pròrroga del contracte de gestió del servei públic de l'Escola de Música, Conservatori i Arts Escèniques de Vic, entre altres.
 

Repressió independentista i millores en el servei de transport públic

El ple de l'Ajuntament de Vic també aprovava dues mocions: la primera, proposada per Capgirem Vic i ERC, de suport a les encausades de l'operació judes i a les represaliades de la societat civil independentista –defensada per Joan Bassaganya, membre dels CDR-, i la segona, per part de tots els grups municipals, referent a la inclusió del tram Manresa-Vic de l'Eix bus i de la línia Barcelona-Vic-Voltreganès-Bisaura-Ripollès de bus, operada per Teisa, al sistema tarifari integrat de l'autoritat del transport metropolità de Barcelona.
Arxivat a