Llum verda a la proposta del Govern per a la creació de la comarca del Lluçanès

El Parlament ha engegat aquest dimecres el tràmit per lectura única de la llei de creació de la nova organització territorial amb 81 vots a favor i 51 en contra

Representants municipals del Lluçanès i del Govern, aquest dimecres al Parlament.
Representants municipals del Lluçanès i del Govern, aquest dimecres al Parlament. | Generalitat
19 d'abril del 2023
Actualitzat el 26 d'abril a les 15:48h
La creació de la comarca del Lluçanès està cada vegada més a prop. Després que el passat 21 de març el Govern de la Generalitat n'aprovés el Projecte de llei, aquest dimecres 19 d'abril s'ha portat al ple del Parlament el debat per tramitació en lectura única de la que serà la 43a comarca de Catalunya. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha exposat el projecte de la nova organització territorial, que estaria formada pels municipis d'Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí d'Albars, Sobremunt i Prats de Lluçanès -aquest últim es convertirà en la nova capital-.

El ple del Parlament ha aprovat amb 81 vots a favor -ERC, Junts, la CUP i En Comú Podem- i 51 en contra -PSC-Units, Vox, Cs i el PPC- la tramitació en lectura única del projecte, i a partir d'aquest moment, la Mesa ha fixat un termini, amb data final de divendres 28 d'abril, perquè els grups parlamentaris puguin presentar esmenes a la totalitati a l'articulat del text.

Vilagrà
ha remarcat que "amb la creació de la comarca del Lluçanès desencallem una situació que fa més d'una dècada que dura" i ha ressaltat la importància de la proposta, "consensuada amb el territori, i que ells han pogut conèixer de primera mà abans de la seva aprovació". La consellera també recordava que el projecte de llei té la finalitat "de donar resposta a les demandes democràtiques expressades pels diferents ajuntaments que el 2015 van celebrar una consulta popular per tal que els veïns i veïnes dels municipis afectats decidissin si volien formar part d’aquesta nova comarca".

El full de ruta preveu la constitució –abans del 31 de desembre d'aquest 2023- de la Mancomunitat de Municipis del Lluçanès, un òrgan de caràcter transitori que servirà per representar i gestionar els interessos de la comarca, i que es dissoldrà tan bon punt es constitueixi el Consell Comarcal passades les eleccions municipals del 2027.

El projecte també inclou que el municipi de Sant Feliu Sasserra (Bages), a on el procés participatiu del 2015 va obtenir la negativa a pertànyer a la nova organització territorial, pugui acordar en ple municipal -abans del 31 de març del 2026- si vol formar part de la comarca del Lluçanès.
Arxivat a