​L'Ultra Clean Marathon, la cursa pel «residu zero» que passa per Osona

Serà el 18 de març i té per objectiu la conservació del medi ambient a través de l'esport

Presentació de l'Ultra Clean Marathon a Vic.
Presentació de l'Ultra Clean Marathon a Vic. | I.G
16 de febrer del 2023
Actualitzat el 22 de febrer a les 20:31h
L'Ultra Clean Marathon arriba per primer cop a Osona, el pròxim 18 de març. Es tracta d'una cursa proposada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura i l'Agència de Residus de Catalunya, i que té el propòsit de conservar el medi ambient a través de l'esport, fent plogging, o dit d'altra manera, córrer i recollir, al mateix temps, els residus que trobem per l'entorn. L'activitat és en modalitat d'equips i compta amb dos recorreguts, un de 60 quilòmetres i un de 30 quilòmetres.

Enguany és la cinquena edició de la cursa, i per primera vegada, recorrerà els paisatges naturals de la comarca. La prova serà una realitat gràcies a la bona sintonia entre les entitats organitzadores, l'Ajuntament de Vic i tots els consistoris osonencs per on passarà l'esdeveniment. En aquest sentit, Albert Castells, regidor Medi Ambient, explica que Vic se suma a aquesta iniciativa perquè "encaixa amb els valors de la ciutat i amb el nostre pla d'acció ambiental", i ha detallat que des de l'àrea de medi ambient s'ocuparan de la gestió dels residus que es recullin.

Per la seva banda, Titi Roca, regidor d'Esports, ressalta que "fer esport té molts valors intrínsecs i sumar-hi la sostenibilitat i el medi ambient és important". En aquest sentit, Roca també ha avançat que l'Ultra Clean Marathon donarà el tret de sortida a la Setmana de l'esport vigatà 2023.

A l'edició 2022 de la cursa hi van participar 21 equips i van recollir un total de 550 quilos de residus. Durant els cinc anys de vida d'aquesta iniciativa, ja s'han recollit unes 4 tones.
 

Fer "plogging" o "córrer-recollir"

Després de dos anys recorrent el Vallès, de Terrassa a Barcelona, l'Ultra Clean Marathon arriba a Osona. Així ho explica Sandra Carrera, directora de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN), entitat organitzadora i promotora d'aquest "repte esportiu i ambiental". La XCN aglutina unes 190 organitzacions d'arreu de Catalunya que teixeixen aliances per preservar la natura "com a font de vida i de salut" i "custodiant el patrimoni natural i la seva biodiversitat", apunta Carrera.

Tres eixos vertebren l'Ultra Clean: el plogging, el residu zero i els donatius a entitats sense ànim de lucre que treballen per la conservació del territori. El plogging, o el que és el mateix, córrer i recollir, al mateix temps, aquells residus que trobem a la natura, per reduir així l'impacte que aquests deixen sobre la fauna i la flora. Amb l'objectiu d'esdevenir una prova sostenible i de residu zero, en els avituallaments no es proporcionaran productes amb envasos d'un sol ús, ni se senyalitzarà el recorregut per no generar cap impacte al territori.

A més, la cursa no requereix pagar per inscriure's, però es demana als equips participants que facin un donatiu "a una de les 50 causes d'arreu de Catalunya per millorar el patrimoni natural".

Isaac Peraire, director de l'Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya, destaca que la cursa uneix "esport, natura, sostenibilitat, solidaritat i evidencia que fer una prova esportiva amb residu zero és possible". Peraire fa una crida a participar en l'esdeveniment i recalca que és primordial "mantenir els entorns naturals, perquè són una joia i un tresor".
 

"Un recorregut per conscienciar del valor ambiental de l'entorn"

L'esportista i aventurer Albert Bosch, padrí de la prova, veu la cursa com "un repte" divulgatiu i participatiu, que compta amb un recorregut "per gaudir i conscienciar del valor ambiental de l'entorn".

L'Ultra Clean Marathon proposa un format per equips -mínim de dues persones- amb dos recorreguts, un de curt de 30 quilòmetres i un de llarg de 60 quilòmetres.

Es tracta d'una cursa circular, amb sortida i arribada a l'esplanada de l'Atlàntida de Vic, i està pensada en trams de 10 quilòmetres.

Recorregut cursa curta (30 quilòmetres): sortida Atlàntida de Vic-Manlleu-Roda de Ter-Tavèrnoles-Sant Julià de Vilatorta-Calldetenes-Atlàntida de Vic.

Recorregut cursa llarga (60 quilòmetres): sortida Atlàntida de Vic-Manlleu-Roda de Ter-Tavèrnoles-Parador de Sau-Vilanova de Sau-Salt de la Minyona-Sant Julià de Vilatorta-Calldetenes-Atlàntida de Vic.

L'organització entregarà tres premis entre tots els equips participants: un a l'equip més ràpid, un a l'equip que més pes en residus porti, i l'equip més plogger, una combinació entre rapidesa, pes dels residus i bonificacions en funció d'aquests.
Arxivat a