​Més de 300 denúncies per violència contra les dones a Osona aquest 2022

La comarca disposa de serveis i recursos d'acompanyament adreçats a dones i menors que viuen situacions de violències masclistes

«Ens volem vives», uns dels clams de moviment feminista per aquest 25-N.
«Ens volem vives», uns dels clams de moviment feminista per aquest 25-N. | Carlos Baglietto
25 de novembre del 2022
Actualitzat a les 17:22h
Des de principi d'any, l'Àrea Bàsica Policial d'Osona dels Mossos d'Esquadra ha registrat més de 300 denúncies per violència contra les dones. En concret, el cos ha registrat 214 denúncies per violència de gènere, de gener a octubre, del present any en curs. Les xifres són similars a les de 2021, quan Mossos van registrar, durant el mateix període, 203 fets reconeguts.

Per violència de gènere s'entén qualsevol acte violent que afecta les dones pel simple fet de ser-ho, sigui en l'àmbit públic o en el privat. Es tracta d'un tipus de violència basada en les relacions de desigualtat que s'estableixen entre homes i dones en una societat patriarcal, i que sol tenir com a conseqüències un dany físic, sexual, econòmic o psicològic, i que consisteix en un atemptat contra la integritat, la dignitat i la llibertat de les dones.

En aquestes situacions, l'objectiu de l'agressor és danyar i establir control sobre la víctima, i per tant, aquest tipus de violència es produeix de manera continuada en el temps.

D'altra banda, els Mossos també confirmen que, a Osona, s'han registrat un total de 89 denúncies per violència domèstica aquest 2022. En aquest cas, parlem de violències que es produeixen en l'àmbit familiar i que inclouen un ampli ventall de fenòmens com, per exemple, la violència de l'home cap a la dona o el maltractament infantil, entre altres situacions.

Osona disposa de serveis i recursos d'acompanyament adreçats a dones i menors que viuen situacions de violències masclistes. Un d'ells és Vicdones-SIAD, un servei dirigit a totes les dones de la comarca format per un equip de professionals especialitzats en problemes d'igualtat i de gènere que informa, atén, orienta i assessora de manera individualitzada les víctimes de violència de gènere.

D'altra banda, en aquest mateix context, i arribant un any més al 25-N, Dia Internacional contra les Violències Masclistes, durant els últims dies s'ha generat polèmica entorn de la llei del "només sí és sí". Des del Col·legi d'Advocats de Vic han explicat a Osona.com que, a Osona, no els consta cap sol·licitud de revisió de sentència per delictes sexuals, i per tant, tampoc cap rebaixa de la pena a condemnats.