Aiguafreda fa oficial la seva voluntat de pertànyer a Osona

L'únic punt de l'ordre del dia del ple extraordinari d'aquest dijous s'aprova per unanimitat

El ple de l'Ajuntament d'Aiguafreda d'aquest dijous
El ple de l'Ajuntament d'Aiguafreda d'aquest dijous | VOTV
Redacció
30 de setembre del 2022
Actualitzat a la 13:48h
L'Ajuntament d'Aiguafreda ha aprovat aquest dijous al vespre en un ple extraordinari passar a formar part de la comarca d'Osona i no del Vallès Oriental com fins ara. El 29 de maig es va celebrar una consulta per conèixer l'opinió dels veïns sobre aquest tema. Amb una participació del 45%, es va superar amb escreix el llindar del 33% que s'havien fixat des del consistori. La majoria va votar a favor del canvi, més d'un 60%, mentre que un 35,4% preferien quedar-se com fins ara.

Al ple d'aquest dijous, amb un sol punt a l'ordre del dia, el que s'ha fet és formalitzar la petició del canvi de comarca per tot seguit enviar-la a la Generalitat, que serà qui haurà de donar-hi el vistiplau i elevar-la al Parlament. Aquest últim és qui té la competència del mapa comarcal.

El ple ha aprovat per unanimitat la voluntat de deixar de pertànyer al Vallès Oriental. Hi han votat a favor Junts, que té majoria amb sis regidors, i ERC, amb quatre edils. El regidor de la CUP no hi ha pogut assistir per un tema de salut però ha fet arribar un escrit on expressava el seu vot a favor malgrat no poder votar i així constar en acte.

Segons recull VOTV, l'alcalde del municipi, Miquel Parella, ha destacat la importància de fer cas a la voluntat dels veïns d'Aiguafreda, que el mes de maig van votar clarament per canviar de comarca. A més, ha insistit en els vincles històrics amb la comarca osonenca, a més dels econòmics i socials. 

Salvador Pujol, d'ERC, ha destacat que van ser ells qui, el 2015, van iniciar el procés. Des de la CUP, Israel Calvache -que no ha pogut assistir a la sessió per motius de salut- s'ha celebrat el "dia històric" i que "ratifica la voluntat popular".

Alguns canvis en la gestió del municipi
Si finalment conclou el procés administratiu per canviar de comarca, hi haurà un seguit de canvis de gestió. Si bé l'atenció sanitària, el transport escolar, la gestió de les deixalles i també la judicial continuaran com fins ara, sí que canviaran algunes gestions administratives com ara del Registre a la Propietat, l'Oficina d'Ocupació de la Generalitat o la Delegació d'Hisenda, que passarien de Granollers a Vic.

Els Mossos d'Esquadra d'Aiguafreda també passaran a dependre de l'ABS de Vic i els Serveis Socials de l'Ajuntament retornarien a la Mancomunitat de La Plana (Osona).

La primera consulta, el 1987
No és la primera vegada que Aiguafreda vota a quina comarca vol pertànyer. Ja ho va fer l'any 1987 quan els veïns van decidir per més d'un 90% seguir al Vallès Oriental. En aquella ocasió la votació es va anomenar "enquesta sondeig voluntària" i la majoria es van decantar pel Vallès sobretot per l'Hospital de Granollers, ja que en aquells moments encara no existia l'Hospital General de Vic.

El municipi d'Aiguafreda, de 2.600 habitants, està situat a l'extrem nord del Vallès Oriental, a tocar d'Osona, i, tot i que depèn del partit judicial de Granollers, forma part del Bisbat de Vic. A més, el municipi també va ser un dels fundadors de la Mancomunitat la Plana, un ens que presta serveis relacionats amb el medi ambient, els serveis socials i els funeraris.