Patrimoni

​La sequera fa aflorar un capitell romànic de Sant Pere de Casserres

El càmera Albert Bagué ha fet la troballa inspeccionant les zones emergides del pantà de Sau

per Carles Fiter, Vic, Catalunya | 15 de setembre de 2022 a les 17:22 |
Albert Bagué amb la troballa i el monestir de fons
Amb la baixada del nivell del pantà de Sau per la sequera, Albert Bagué va començar a inspeccionar les zones emergides. Per esbargir-se el conegut càmera vigatà li agrada passejar-se per aquestes zones i, si està de sort, fer alguna troballa. La fortuna li ha somrigut i ha trobat el que sembla un capitell romànic del monestir de Sant Pere de Casserres, a les Masies de Roda.

En declaracions a Osona.com, explica que va visitar l'entorn de l'ermita de Sant Vicenç de Verders. Va trobar-se una pedra amb "una forma diferent". Va observar-la, va descartar que fos d’aquesta ermita, que és "molt rudimentària", i va determinar que havia de ser "sí o sí" del monestir.


Bagué va comunicar la troballa al Consell Comarcal d'Osona, propietari del monestir, que ho va fer extensiu al Departament de Cultura. Aquest dimecres, el director de Cultura, Francesc Serra, i arqueòlegs dels serveis territorials a la Catalunya Central, amb el suport d'Agents Rurals d'Osona, van anar a recuperar el capitell. Per moure'l van fer-ho amb barca. Ara, els experts han de confirmar si es tracta d'un capitell o del peu d'una columna.

Serra amb els arqueòlegs i agents rurals traslladant el capitell.


El càmera sospita que algun moment aquest capitell havia estat traslladat del monestir, fa desenes d’anys. De fet, Bagué també té filmat aquesta etapa ruïnosa del convent.


Aquesta és de les troballes més importants que ha fet Bagué. Amb la baixada de l'aigua, també s'ha trobat baumes "molt antigues" al voltant del pantà, algunes de les quals "habitables". A part d'això, en aquestes recerques per esbargir-se també ha trobat infinitat de deixalles, com pilotes de tennis, ampolles d'alcohol, gots de plàstic, encenedors, ampolletes de veterinari i, fins i tot, una dentadura postissa.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació