Rodalies

El Govern crea una subdirecció general per culminar el traspàs de Rodalies

Territori prepara una estructura i equips tècnics que gestionin els treballs per assumir la xarxa ferroviària

Un tren de l’R3 per Osona | Josep M. Montaner
per Redacció, Vic, Catalunya | 2 de setembre de 2022 a les 15:57 |
El Consell Executiu ha aprovat aquesta setmana la creació d'una subdirecció general de Transport Ferroviari per "culminar" el traspàs integral de Rodalies. El Govern ha acordat impulsar aquest mecanisme per tal de preparar l'estructura i els equips tècnics necessaris per poder assumir la xarxa ferroviària gestionada des de l'Estat. "Ha arribat l'hora de fer efectiu el traspàs integral. Com a departament, estem preparats, però li toca a l'Estat moure fitxa", expressava dimarts el vicepresident del Govern i conseller de Territori, Jordi Puigneró. El Govern també ha aprovat la creació d'una subdirecció general de Descarbonització i Carreteres Intel·ligents per implementar innovacions tecnològiques en matèria d'infraestructura viària.

D'altra banda, també s'impulsarà la implementació del Building Information Modeling (BIM), amb el propòsit de la descarbonització del transport ferroviari i de polítiques de "reequilibri territorial i connectivitat".


La creació de les dues subdireccions generals s'ha fet en el marc de l'aprovació d'un nou decret amb el qual el Govern vol desplegar una nova estructura pel Departament de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori. Segons ha detallat l'Executiu, l'objectiu d'aquesta remodelació és impulsar tres àmbits "estratègics": la descarbonització de la mobilitat, la connectivitat física i digital i la vertebració territorial del país.

El Govern també ha anunciat que crearà una nova àrea de bicicleta per "potenciar la mobilitat activa en bici i desenvolupar l'estratègia catalana i la planificació d'infraestructures ciclables".


La portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, explicava aquests canvis a la roda de premsa posterior a la reunió del Govern d'aquest dimarts i admetia que no són "conseqüència de cap avenç amb el govern espanyol" sobre el traspàs de Rodalies.

 

Participació