​Nou sistema per controlar i mesurar l'aigua de la riera Major

La instal·lació situada al pont de Bojons, a Sant Sadurní d'Osormort, permet calcular la temperatura i el cabal

Instal·lació del sistema de control i mesura de l'aigua al pont de Bojons.
Instal·lació del sistema de control i mesura de l'aigua al pont de Bojons. | Meteoguilleries
Redacció
09 d'agost del 2022
Actualitzat a les 12:49h
Aquest estiu, l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona i Meteoguilleries han instal·lat un sistema de control i mesura de l'aigua al pont de Bojons, a Sant Sadurní d'Osormort. D'aquesta manera es vol mesurar la temperatura de l'aigua i l'alçada de la làmina de la riera Major. Aquests valors permetran fer un càlcul molt aproximat del cabal. 

Les mesures es fan cada 5 minuts i els valors es podran consultar a temps real. Tal com recull l'Espai Natural en una nota, la temperatura de l'aigua té una gran importància per a les espècies que hi habiten, especialment la truita de riu, molt sensible als canvis. Els nivells també seran importants en moments de grans precipitacions a la capçalera i que provoquen grans augments sobtats del nivell de l'aigua.

La riera Major aboca les seves aigües al riu Ter entre Sau i Susqueda i també abasta d'aigua en boc Vilanova de Sau. Segons l'Espai Natural, aquesta riera presenta grans reptes pel que fa a la seva gestió, tant per la qualitat com per la quantitat de recursos i la seva importància mediambiental i per a les espècies que hi viuen.

El projecte també ha comptat amb la participació de l'ACA (Agència Catalana de l'Aigua) i el CERM (Centre d'Estudi dels Rius Mediterranis UVic-UCC).

Aquest equipament complementa també l'estació meteorològica municipal homologada que està situada a l'Ajuntament de Sant Sadurní d'Osormort i que aporta dades de qualitat tant de temperatura de l'aire com de pluviometria.