​El Roser de Sant Julià de Vilatorta renova el patronat per garantir la continuïtat del centre

L’òrgan que gestiona l’escola deixa d’estar vinculat a la nissaga familiar Bofill i està format majoritàriament per membres d’Argos Capital

El Roser de Sant Julià de Vilatorta
El Roser de Sant Julià de Vilatorta | Adrià Costa
30 de juny del 2022
Actualitzat el 01 de juliol a les 14:48h
Aquesta setmana, s'ha formalitzat l'entrada del grup inversor Argos Capital Partners al patronat de la Fundació privada Puig i Cunyer del col·legi d'El Roser, de Sant Julià de Vilatorta. D'aquesta manera, s'assegura la continuïtat del centre que a principis de març es va anunciar de forma sobtada el tancament.

En una carta enviada a les famílies, a la qual ha tingut accés Osona.com, s’hi explica que han estat nomenats nous patrons Jordi Ballbé, Carles Vidosa i Eduard Llaguno. Són els encarregats de liderar la nova etapa del centre. Substitueixen així Ricardo Bofill Maggiora, Pablo Bofill d'Huart i Sebastià Alvárez Vila, que ja no hi estaran vinculats. Aquest patronat sempre havia estat en mans de la mateixa nissaga familiar (del president Francesc de Paula Benessat i Folch a Ricador Bofill Leivi).

Qui són els nous patrons i gestor d'El Roser?
Carles Vidosa i Eduard Llaguno formen part de Argos Capital. Llaguno, tal com consta al web del grup, és professor d'Economia a la Universitat Pompeu Fabra i està especialitzat en situacions de reestructuració operativa i financera en diversos àmbits; mentre que Vidosa és expert en banca comercial amb una llarga trajectòria. Jordi Ballbé és el nou president de la fundació. Està vinculat al sector del turisme i el sector paperer.

D'altra banda, Maiol Sanaüja, també d’Argos Capital i que ha estat l'interlocutor amb l'AFA durant tot aquest temps, serà el gestor del projecte.

Cap dels tres membres del patronat té vincles amb el món de l’educació ni amb Sant Julià ni Osona, però mostren molt interès i il·lusió per posar "la primera pedra al renaixement educatiu català". Aposten per "modernitzar el col·legi, adaptant-lo el segle XXI" per posar-lo "a l'avantguarda educativa en clau osonenca". El projecte continuarà sent laic i concertat.

El grup es reserva la quantitat exacte del deute que ha assumit. Tot i això, els patrons apunten que la nova Fundació Puig i Cunyer es posa disposició de més escoles concertades que tinguin problemes financers per subsistir els següents cursos.

Reducció salarial i nou sistema de tarifes
Argos Capital va anunciar la inversió a El Roser per dos punts importants: la reducció temporal del sou dels treballadors i un nou sistema de tarifes. D'una banda, s'ha arribat a un acord amb el personal docent i no docent per reduir la massa salarial fins "a un màxim del 17,5%".

Aquest percentatge varia en funció dels concerts econòmics que s'aconsegueixin en els cursos. Per al curs que ve, segons el grup inversor, s'està lluitant per aconseguir la majoria de concerts, sobretot a 1r d'ESO on només els falten 3 alumnes per aconseguir-lo.

D'altra banda, pel que fa al nou sistema de tarifes, exposat a l'AFA, els alumnes pagaran uns 125 euros mensuals, un preu que s'ha incrementat lleugerament i s'equipara a la majoria de concertades de la comarca. També s'han plantejat diverses bonificacions per al nou alumnat i per mantenir l'actual, amb rebaixes pels germans.

Esforç per trobar una alternativa
Des de l'AFA, la presidenta Jus Tienda subratlla que hi ha "molta il·lusió i satisfacció" amb la nova etapa. En aquest sentit, subratlla l'esforç que s'ha portat a terme per salvar el centre, des de les famílies, treballadors fins al grup inversor.

De fet, la situació a l'escola ha canviat radicalment. Es va anunciar el tancament del centre per part del patronat per la "mala situació econòmica". I, després de mobilitzacions de les famílies i els treballadors, a finals d'abril es va anunciar que l'escola no tancaria el curs vinent i que un inversor -Argos Capital- hi estava interessat.

"En la situació tan crítica que hi havia s'haguessin pogut buscar més alternatives", diu Tienda, subratllant que "els nous patrons han sabut veure les oportunitats i potenciar les qualitats". En aquest sentit, en remarca unes instal·lacions i un entorn privilegiats, però sobretot l'equip humà del centre.

D'aquesta manera, sembla que El Roser, amb 125 anys d'història, en tindrà més per celebrar. Almenys, així ho mostren AFA i nou patronat que preveuen un proper curs "il·lusionant".