​Qui rellevarà Anna Erra al capdavant de Junts a Vic?

Sense cap favorit clar, les candidatures s’han de presentar el 16 de juny

Anna Erra deixarà de ser alcaldessa de Vic d'aquí a un any.
Anna Erra deixarà de ser alcaldessa de Vic d'aquí a un any. | Adrià Costa
09 de juny del 2022
Actualitzat el 05 de juliol a les 10:31h
Anna Erra no repetirà com a alcaldessa de Vic. Aquesta setmana, tal com havia avançat Osona.com, ha confirmat el pas al costat i que no es presentarà com a candidata de Junts a les eleccions municipals del maig del 2023. Erra, doncs, farà 8 anys tal com s'havia compromès des de l'inici. "Sempre he pensat que dos mandats eren necessaris per portar a terme el projecte", deia en la declaració institucional de dimarts, remarcant que ha pres la decisió per ser "honesta" amb les seves conviccions i per la manera de veure la política.

La gran incògnita és qui agafarà el relleu d'Erra al capdavant del partit, que ha de trobar un candidat quan falta menys d'un any per a les municipals. Preguntat per això, el coordinador local de Junts, Ferran Colom, explica a Osona.com que a hores d'ara no li ha arribat cap nom i encara ningú s'ha posicionat.

Tot i això, no pateix. "Segur que sortirà algú", subratlla, ja sigui "de l'equip de govern, militants o no militants". En el cas que hi hagi un sol candidat, ja hi haurà un cap de llista el dijous vinent, 16 de juny, quan se celebra l'assemblea. "Si hi ha més d'una candidatura, haurem de celebrar primàries", explica el coordinador.

Sortirà de l'equip d'Erra?
L'alternativa pot sorgir del mateix grup municipal. Dels 10 regidors que formen actualment l'equip de govern d'Erra, n'hi ha 4 -Josep Arimany, Fabiana Palmero, Titi Roca i Josep-Ramon Soldevila- que provenen de l'anterior mandat i 6 -Elisabet Franquesa, Albert Castells, Núria Homs, Bet Piella, Núria Vergés i Anna Alemany- que es van estrenar aquesta legislatura.

De fet, els focus estan posats sobretot en les cares que tenen més possibilitats de fer quatre anys més, especialment en Piella, que és l'única regidora amb càrrecs a dins la secció local i que té un paper destacat al govern com a regidora de Promoció econòmica, Comerç i Cultura.
 

Bet Piella i Anna Erra, a la nova Biblioteca de Vic. Foto: Josep M Montaner.


Dels regidors que van estrenar-se, qui també ha tingut un protagonisme durant aquest mandat han estat les regidores Núria Homs -de Benestar, Economia i Serveis Generals- i Elisabet Franquesa -d'Educació i Seguretat-.

D'altra banda, una de les que també està a les travesses és Fabiana Palmero, regidora d'Urbanisme, Habitatge i Mobilitat, i també segona tinent d'alcaldia. Ha estat la mà dreta d'Erra en l'elaboració del nou POUM el mandat passat i actualment ha liderat i vetllat les grans obres de la ciutat: la rehabilitació de les Adoberies o la futura Biblioteca Pilarín Bayés.

També caldrà veure quin paper juga Josep Arimany, número 2 d'Erra. En el seu moment, a les municipals del 2015, Arimany i Erra van disputar-se la candidatura. Va passar d'Unió al PDECat​ i no ha fet el salt a Junts, cosa que l'allunya encara més de ser-ne el successor. Tot i això, caldrà veure si repeteix, en quina posició i sota quines sigles ho fa. 

Durant l'anunci de la renúncia, Erra no va mullar-se sobre qui serà el nou candidat. Tot i això, espera que hi hagi el "màxim consens i confiança" en el projecte perquè "la ciutat continuï donant el màxim suport al grup de Junts". I és que Vic és clau en el poder municipalista del partit. És un feu controlat tradicionalment per l'antiga federació de CiU i, ara, per l'espai polític de Junts.

De regidora a tenir un paper clau a Junts
Anna Erra va entrar al consistori com a regidora d'Educació sota el paraigua convergent a l'equip de Josep Maria Vila d'Abadal. El 2015 va agafar-li el relleu i va aconseguir l'alcaldia. Quatre anys després, el 2019, va revalidar la vara d'alcaldessa amb majoria absoluta.

Des del 2018, Erra també va entrar en l'escenari polític català quan va esdevenir diputada al Parlament de Catalunya per Junts. Més endavant, va ser escollida presidenta del consell nacional de Junts i fa quatre dies va ser reelegida com a vicepresidenta de Junts, en una votació en la qual va rebre més suports que Laura Borràs. Anna Erra, doncs, que desvincula la seva renúncia al congrés de Junts, s'ha convertit en una peça clau per al partit.