​Neix Cardant Cultura, una cooperativa que ofereix serveis integrals a mida per a artistes i creadors

Les companyies podran disposar d'un antic espai fabril a les Masies de Roda de 4.000 metres quadrats on poder treballar

Una de les artistes que participa a la Primera Mostra d'Arts Aèries assaja a l'espai exterior de Can Grau
Una de les artistes que participa a la Primera Mostra d'Arts Aèries assaja a l'espai exterior de Can Grau | ACN
Osona.com
18 de maig del 2022
Actualitzat a les 10:04h
Residència d'artistes, assajos amb públic, plató per a gravar-hi un anunci, taller de creació o magatzem. Des de la cooperativa cultural Cardant Cultura, Ricard Vilaregut explica que l'objectiu és oferir tots els serveis de la cadena de valor que un artista pot necessitar a l'hora de crear. Entre ells destaca Can Grau, un antic complex fabril de 4.000 metres quadrats a les Masies de Roda -seu d'Anigami i magatzem i espai d'assaig de La Fura dels Baus- que s'està rehabilitant i es pot adaptar a totes les disciplines artístiques. El projecte de la cooperativa es donarà a conèixer dissabte a Can Grau durant la Primera Mostra d'Arts Aèries que s'ha creat per a l'ocasió i que aplegarà diversos artistes com la Fura, Toni Ortiz o Flying Pikmis.

Can Grau era una fàbrica tèxtil de les Masies de Roda al costat del riu Ter que, entre d'altres, es dedicava al procés de cardar, una feina dura però fonamental per a obtenir un bon fil. De l'origen estricte de la paraula, ara es vol passar a una altra idea, la de cardar com a sinònim de fer. D'aquesta manera, des d'Anigami Experiències i la cooperativa Cardant Cultura es vol convertir Can Grau en una fàbrica d'arts, una incubadora de propostes culturals i artístiques "on passin moltes coses".

Ricard Vilaregut apunta que Cardant Cultura dona suport a la creació cultural en el sentit "més ampli". Des de la idea fins a la materialització del projecte. Des del disseny i la realització d'activitats, a l'assessorament i la formació o el suport logístic que necessiten les companyies o l'espai per a crear. Segons Vilaregut, un dels trets distintius del projecte és l'aposta per vincular el públic a la incubadora cultural. "Volem un espai on hi hagi un diàleg constant entre els creadors i el públic", ha afegit.

"Ara mateix hi ha una companyia de circ, fa dos dies hi havia un pintor, i en uns dies esperem una companyia de teatre". El responsable d'Anigami Experiències, Pep Padrós, explica que Can Grau -un complex de 10.000 metres quadrats amb la fàbrica que n'ocupa 4.000- permet que els artistes es puguin quedar a dormir, hi puguin viure, i puguin decidir com és l'espai que necessiten per al seu projecte. "Aquí hi necessitem una tarima. Aquí un escenari. Aquí un espai més diàfan. Nosaltres hi posem allò que calgui en funció de les seves necessitats. Tenim les estructures per poder-nos adaptar", destaca Padrós.

La primera presa de contacte amb el públic serà aquest dissabte durant la Primera Mostra d'Arts Aèries, i que comptarà amb la presència del conseller d'Empresa, Roger Torrent. La proposta tindrà com a colofó una actuació de La Fura dels Baus, companyia que habitualment ja assaja a Can Grau. La mostra servirà per donar a conèixer l'entorn i també mostrar diverses disciplines artístiques que tenen com a singularitat el fet que actuen a partir de dos metres sobre terra.
 

Ricard Vilaregut (Cardant Cultura), la regidora de Cultura de Masies de Roda Aida Canal, i Pep Padrós, un dels responsables d'Anigami presenten la Primera Mostra d'Arts Aèries a Can Grau. Foto: ACN.


El mes de juny l'espai serà seu de diverses activitats culturals com un taller de circ, un vermut amb un monòleg de Godai Garcia, una jornada dedicada a la poesia amb la directora de la Fundació Miquel Martí i Pol i una altra a la narrativa de la mà de Pol·len Edicions. També hi haurà espai per a la gastronomia amb una proposta de diàleg entre la cuinera Maria Nicolau i la filòloga Clara Martín.

La inversió per rehabilitar l'espai és considerable i Padrós apunta que l'objectiu a curt termini serà atraure els creadors i les companyies per veure si el projecte és viable. La cooperativa funciona a través d'un sistema de socis amb diferents graus de compromís cap al projecte i que van des del soci usuari, per poder accedir als espectacles amb públic que es facin, al soci promotor o el soci col·laborador, aquest últim enfocat a empreses i professionals autònoms de la cultura.

Cardant Cultura ha rebut una subvenció del projecte Singulars de l'Economia Social i Solidària de la mà entre diverses cooperatives, empreses i creadors culturals. A més d'Anigami i la cooperativa Disseny Integral de Projectes, ideen i impulsen el projecte Pol·len Cooperativa, Punch Cooperativa, Fundació Èpica, Umàtic Comunicació i Elisenda Corrius.