L'Escola del Roser de Sant Julià, salvada

Educació comunica a l'AFA que la Fundació Puig i Cunyer retira la sol·licitud de tancament

La calma torna a l'escola de Sant Julià de Vilatorta
La calma torna a l'escola de Sant Julià de Vilatorta | Josep M Montaner
Pere Pratdesaba
26 d'abril del 2022
Actualitzat a les 21:12h
El Departament d’Educació ha anunciat aquest dimarts en una reunió telemàtica amb les famílies de l’escola El Roser de Sant Julià de Vilatorta que continuarà oberta el curs vinent. La confirmació suposa una injecció de tranquil·litat per a les 240 famílies que patien per la seva continuïtat. En les últimes hores, Educació havia instat la Fundació Privada Puig i Cunyer a manifestar-se sobre el cessament definitiu de l’activitat, i aquest mateix dimarts els gestors han respost amb la retirada de l’expedient de tancament.

La incògnita ara és saber qui serà el titular del centre i quin serà el projecte educatiu. Malgrat que no hi ha confirmació, la fundació FEDAC hauria mostrat interès per fer-se’n càrrec si el consistori assumeix l’edifici.

Aquesta fundació, vinculada a la congregació de les germanes Dominiques de l'Anunciata, gestiona unes 25 escoles arreu de Catalunya entre les quals hi ha el Pare Coll de Vic i la FEDAC de Prats de Lluçanès.

Una de les qüestions que més preocupava durant la reunió virtual amb les famílies ha estat la preinscripció dels alumnes. Mentre alguns ja van demanar el canvi a altres centres, d’altres no van arribar ni a formalitzar aquest document amb l’esperança de mantenir l’escola oberta. Per resoldre el problema que s’ha generat, el Departament ha optat per una preinscripció extraordinària que les famílies, preferiblement, hauran de dur a terme de manera presencial.

Des del Departament també esperen que la titularitat del centre es pugui resoldre aquest mes de maig i que abans d’efectuar les matrícules el mes de juny ja es pugui saber qui serà el nou gestor de l’escola.
 

A la reunió telemàtica hi ha assistit la directora dels Serveis Territorials d’Educació a la Catalunya Central, Gemma Boix; el director general de Centres Públics, Jean-Marc Segarra; el director general de Centres Privats i Concertats, Ramon Montes; l’Inspector en cap dels serveis territorials, Albert Ramírez; i la responsable dels serveis educatius, Anna Torruella.

De la seva banda, l’AFA del col·legi El Roser, que ha estat lluitant des del principi per revertir el tancament, dilluns va presentar l’aval de més de 7.000 signatures al Departament d’Educació de persones que havien firmat en contra del cessament de l’activitat.

Un gerro d'aigua freda
La notícia es va fer pública a principis de març, quan el president de la Fundació Privada Puig i Cunyer, Ricardo Bofill, que era el titular del centre concertat va adreçar una carta als pares. En el document s’afirmava que s’havien explorat “totes les vies” per salvar una escola amb 125 anys d’història, però s’havien vist obligats a prendre la decisió per les circumstàncies econòmiques agreujades per la pandèmia. També afegia que el descens de la natalitat havia suposat una davallada continuada d'alumnes que els havia provocat "importants pèrdues econòmiques" per la pèrdua de concerts. Un extrem, l’econòmic, que sempre ha estat molt qüestionat per l’Associació de Famílies de l’escola.

L’anunci va agafar tothom per sorpresa. Fins i tot hi havia programada per aquell mateix cap de setmana una jornada de portes obertes que es van acabar convertint en un gran acte de protesta on van participar més de 300 persones. Durant l’acte es van veure pancartes per demanar a la Fundació privada Puig i Cunyer que no tanqués l’escola que donava servei a uns 240 alumnes des de la llar d’infants fins a secundària. Durant la protesta també es va escridassar l’alcalde a qui s’acusava d’inacció.
 

Cartells contra el tancament del col·legi el Roser Foto: Josep M Montaner