Català

​Vaga de fam a Vic en defensa del català a l'escola

Els activistes Jaume Sastre i Tati Furriols inicien aquesta acció reivindicativa per evitar que prosperi la modificació de la llei de política lingüística

Tati Furriols i Jaume Sastre | Adrià Costa
per Carles Fiter, Vic, Catalunya | 20 d'abril de 2022 a les 16:05 |
L'activista balear Jaume Sastre i l'osonenc Carles Furriols han començat aquest dimecres una vaga de fam a Vic en defensa del català com a llengua vehicular a l'escola. Aquesta acció s'emmarca en les mostres de rebuig a la modificació de la Llei Lingüística, que inicialment s'havia de votar la setmana que ve al Parlament de Catalunya, però finalment serà el 9 de maig.

En paraules de Sastre, la sentència del Tribunal Suprem del 25% de castellà "ha estat la gota que ha fet vessar el got". Per tot plegat, "cal passar a l'acció". De fet, no és la primera vegada per l'activista balear. El 2014, ja va deixar de menjar durant 41 dies contra la política educativa del president balear, José Ramon Bauzà.La protesta que ha arrencat aquest dimecres al migdia volen que tingui incidència en els tres partits polítics independentistes i no aprovin la modificació de la Llei Lingüística. "Hem d'aconseguir que no donin suport això", subratlla Sastre.


"Plantar cara" als jutges


"Això del Suprem té repercussions aquí i també al País Valencià i a les Illes Balears", subratlla Sastre. Precisament, una de les principals preocupacions dels dos activistes és que la modificació de la llei catalana crearà jurisprudència als Països Catalans.


"No podem permetre que els jutges espanyols determinin amb quina llengua hem de parlar", diu per la seva banda, Carles (Tati) Furriols, subratllant que "el català és la columna vertebral de la pàtria i és vital".
 

Jaume Sastre, Quim Torra, Biel Majoral i Tati Furriols, aquest migdia a Vic. Foto: Adrià Costa.


Per tot plegat, els dos activistes fan una crida a "confrontar" i "plantar cara" als jutges, a qui acusen de ser els "culpables" de l'atac a la llengua. En aquest sentit, Sastre també ha criticat que els jutges pràcticament no fan servir el català en les seves sentències. "Com s'atreveixen a imposar un 25% de català si només fan un 7% de sentències en català a Catalunya?", es pregunta.

Allotjats al Consell per la República de Vic i acompanyats per Quim Torra


Els dos activistes s'allotgen al local del Consell Local per la República de Vic, des d'on rebran visites de persones que se sumen a la causa. Un equip de suport vetllarà la seva salut durant els dies de vaga. Està previst que s'allargui fins a finals d'abril.

Durant la roda de premsa, Furriols i Sastre han estat acompanyats per l'expresident de la Generalitat Quim Torra, que els ha donat suport i els ha transmès un agraïment per l'esforç que fan. "És una acció molt rellevant i important" ha subratllat.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació