La sang i el fetge del gènere negre motiva joves de Taradell cap a la lectura i l'escriptura creativa

Un nou festival dedicat a la novel·la negra reuneix els autors més destacats del país al municipi el 8 i el 9 d'abril

Els alumnes de tercer d'ESO de l'Institut de Taradell treballen en un text del gènere negre que han d'elaborar en cinc minuts.
Els alumnes de tercer d'ESO de l'Institut de Taradell treballen en un text del gènere negre que han d'elaborar en cinc minuts. | ACN
Osona.com
08 d'abril del 2022
Una imatge d'una agulla amb sang i quatre minuts a contrarellotge. A partir d'aquestes dues premisses els alumnes de 3r d'ESO de l'Institut de Taradell han elaborat diferents relats curts de gènere negre. A l'aula hi regnava el silenci, i hi havia màxima concentració acompanyada d'un tecleig d'ordinador constant com a banda sonora. Gràcies a aquest Slam literari, una activitat on els participants no saben què han d'escriure fins just abans de començar, els joves s'han pogut endinsar en el món de l'escriptura creativa des d'una òptica ben diferent. L'activitat s'inscriu en el marc del Taradell Negre, un nou festival de novel·la negra que se celebra a Taradell el 8 i 9 d'abril que reuneix els autors més destacats del país.

El gènere negre ha servit a l'Institut de Taradell com a motor per atraure els joves cap a l'interès d'explicar històries. Així ho explica Àlex Riera, professor de català a 3r d'ESO, i impulsor d'una de les activitats que ha fet despertar les ganes dels alumnes cap a l'escriptura creativa. "És veritat que a alguns els costa llegir, però d'altres són molt bons lectors. Allò que més els costa és escriure, però hem descobert que la temàtica negra els atrau, i hem vist com s'han llançat de ple a escriure històries", ha explicat Riera. El professor creu que això és molt positiu perquè "els alumnes s'adonaran que són capaços de crear les seves pròpies històries".

Les llibretes i els bolígrafs que predominaven a les aules a l'hora d'escriure una redacció, no fa gaire que ja han donat pas a portàtils connectats en xarxa. A l'hora de català, quan el compte enrere apareix projectat a la pissarra, la concentració engoleix els alumnes i el punt competitiu els anima a concentrar-se per desenvolupar la millor història ràpida.

"És una activitat divertida, diferent, fora de les classes normals", ha destacat la Jana Aranda, una de les alumnes participants. Amb tot, però, reconeix que li ha costat inspirar-se: "La lectura negra no m'apassiona i llegir en si tampoc". Una altra alumna, la Jordina Baucells, també ho ha trobat molt divertit. "L'activitat ha estat molt bé, hem fet una cosa diferent i posar-nos sota pressió amb el compte enrere ha estat un repte", ha explicat. Amb tot, aquesta alumna creu que escriure no se li dona massa bé perquè no llegeix novel·les negres.

Per l'Arnau Tordera, un altre dels alumnes participants, l'activitat els ha forçat a ser "creatius" en una temàtica que a ell personalment li agrada perquè ja veu sèries d'aquest estil. Durant els dies previs al festival s'han anat realitzant diferents proves dins l'Slam literari, a partir de les quals s'ha escollit quatre finalistes. Aquest divendres, en el marc del festival es farà públic el guanyador.

Un gènere molt demanat a la biblioteca municipal durant la pandèmia
La de l'Institut és una de les activitats que s'han teixit al voltant del Taradell Negre, un nou festival de novel·la negra que se celebra a Taradell el 8 i 9 d'abril al Centre Cultural Can Costa i Font. La seva directora de la biblioteca i organitzadora del festival, Eva Leucó, ha explicat que durant la pandèmia van detectar que la novel·la negra era un gènere molt demanat, fins al punt que van decidir obrir un nou club de lectura d'aquesta temàtica.
 

La directora de la Biblioteca Antoni Pladevall, Eva Leucó, i Núria Martínez, comissària del Taradell Negre fullegen alguns dels llibres de novel·la negra. Foto: ACN.


Malgrat l'interès per la novel·la negra, els autors que més es prestaven eren els nòrdics, com els reconeguts Jo Nesbo i Stieg Larsson o d'altres potser no tan coneguts com Henning Mankellen, entre d'altres. "Vam pensar que hi havia altres autors del panorama català que no es coneixien tant i que fer un festival podia ser una bona manera de fomentar la lectura del gènere en català", ha explicat. Leucó ha assenyalat que van decidir involucrar la gent jove perquè es tracta d'un gènere "que els pot atraure amb més facilitar i pot convertir-se en una via fàcil d'entrar a la lectura". "No és un festival pensat per captar joves lectors, però també ho aprofitarem", ha dit.

En aquest sentit, la comissària del Taradell Negre, Núria Martínez, ha explicat que el gènere pot ser atractiu per als joves "per tot el que comporta: persecucions policials, secrets, misteris". "Els atrau més que la novel·la històrica, que és molt maca, però potser se'ls pot fer més feixuga". "És més del seu rotllo, de les sèries de Netflix, cosa que els pot enganxar més", ha afegit.

Un nou festival de novel·la negra per posar en valor els autors catalans
Núria Martínez ha defensat que a Catalunya "hi ha molt bona novel·la negra". Sovint els autors catalans són força desconeguts perquè queden eclipsats pels nòrdics. "És una pena que la novel·la catalana no sigui coneguda i per això intentem que els nostres autors, que són tan o més bons que els nòrdics, tinguin el seu pes". "Els posarem a la palestra i a veure què passa", ha dit.

El programa compta amb la participació d'una trentena d'autors entre els quals figuren noms com Andreu Martín,Tura Soler, Sebastià Bennassar, Cesc Cornet, Xavier Gual, Arturo Padilla, Jordi Santasusagna, Marc Moreno, Martí Gironell, Jordi Campoy, Margarida Aritzeta o Anna M. Vilallonga. Els participants, a banda de presentar les seves novetats literàries, també participaran en alguna de les taules rodones que es duran a terme. "Hem intentat que hi hagi novel·la negra per a tots els gustos", ha destacat la comissària del festival.

Arxivat a