Joan Turró es jubila: «Ha estat un luxe formar part de la UVic-UCC»

El director general de la FUBalmes explica que deixa dos projectes al tinter: el contracte programa i el camps Salut

Joan Turró ha estat el director general de la FUBalmes durant onze anys.
Joan Turró ha estat el director general de la FUBalmes durant onze anys. | Josep M. Montaner
04 d'abril del 2022
Actualitzat a les 12:54h
Joan Turró, director general de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), l'entitat titular de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, es jubila. Ha estat el màxim responsable de la institució en els darrers onze anys. Aquest març passat, va anunciar la seva jubilació en la darrera comissió executiva del patronat.

Als seus 75 anys explica a Osona.com que havia plantejat la jubilació feia uns mesos i ha decidit posar fi a aquesta etapa per "gaudir" de la seva gent i les seves aficions. "Em trobo bé psíquicament i físicament i vull assegurar que els anys que em queden faré alguna cosa més que treballar", reconeix.

Subratlla que ha estat "un luxe" haver format part de la UVic durant aquests onze anys i "una sort extraordinària". En aquest sentit, explica que s'han dedicat molts esforços en el projecte i ara s'estan veient els resultats: les bones posicions en els rànquings internacionals, les matriculacions que no paren de créixer, o l'arrelament al territori. "És mèrit de tota la comunitat", destaca.

El contracte programa i el campus Salut, al tinter
Turró apunta que deixa dos projectes al tinter. Un és aconseguir el contracte programa -o conveni programa- amb la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'aquella eina que fixa el finançament per a la universitat, lligats a uns objectius per a la millora de la docència, la recerca i la gestió.

En aquest sentit, Turró, que ha estat una peça clau en aquestes negociacions, apunta que és una "decisió política" i subratlla que "la universitat ha de ser reconeguda com un projecte de país". "L'acord amb la Generalitat ha de ser molt més ampli i orientat a la rebaixa de les quotes de les matrícules dels estudiants", diu, mentre afegeix que "és una universitat amb vocació social i pública".

D'altra banda, també explica que queda pendent que el campus de Salut, al Prat de Galliners, es faci realitat. "Ha anat més lent del que em pensava", reconeix.

Anna Erra: "Ha estat una figura clau"
Per la seva banda, Anna Erra, presidenta de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, explica que ha estat una "figura clau" per a la universitat que s'ha entregat i ha mostrat un esforç constant cap al projecte.

Erra subratlla que amb Turró al capdavant s'han consolidat projecte com el pacte federatiu amb Manresa, s'ha consolidat l'expansió del projecte al territori amb altres seus, s'ha creat l'agència d'emprenedoria Creacció o la Facultat de Medicina, o s'ha formalitzat el pacte amb Elisava. "Li devem molt i li estem molt agraïts", afegeix.

Un cop comunicada aquesta decisió de jubilar-se, s'inicia el procés de relleu. Es durà a terme en el decurs dels propers mesos. En aquest procés, la presidenta del Patronat farà una proposta de nomenament, que haurà d'avalar, en primer lloc, la comissió executiva i després el plenari del Patronat. En tot cas, Turró ha agafat el compromís de quedar-se uns mesos per fer el traspàs i l'acompanyament al seu successor o successora.

Arxivat a