L'AMI celebra els deu anys demanant «un nou i definitiu 1-O»

Gaseni fa una crida a la unitat per mantenir la força del municipalisme "capaç de canviar-ho tot"

Representants de les directives i les executives de l'AMI en els darrers deu anys.
Representants de les directives i les executives de l'AMI en els darrers deu anys. | Carles Fiter
25 de març del 2022
Actualitzat a la 13:25h
"Volem un nou i definitiu 1 d'Octubre" per assolir el repte de República Catalana. Així de contundent s'ha mostrat el president de l'Associació de Municipis per la Independència, Jordi Gaseni, en l'acte de celebració dels 10 anys a Vic. Gaseni ha recordat que durant l'1-O -i la prèvia preparació- els municipis van demostrar la seva força "a tot el món".

En aquest sentit, ha destacat que l'entitat representa la força "capaç de canviar-ho tot". Per això, ha demanat mantenir viva aquesta qualitat, ja que és un gran valor i cal preservar-lo. "Continuem forts i fent pinya", ha afegit.

Durant el seu parlament, el president de l'AMI també ha remarcat que el projecte de futur passarà per "les sobiranies locals". Des de sobirania nacional, en què s'ha compromès a fer costat a les institucions catalanes, fins a la sobirania energètica, fiscal, alimentària o en aspectes socials.

Segons Gaseni, l'AMI va néixer d'una "inquietud" i es va anar fent gran. Es va consistir amb 157 ajuntaments i el primer any ja va arribar a uns 700. "Es va convertir en una iniciativa d'èxit. Tothom va pujar al tren", ha destacat.

L'AMI va néixer un desembre de 2011 a Vic, on es va celebrar l'assemblea constituent. Aquest divendres, doncs, l'entitat ha tornat als seus orígens. Precisament, un dels moments més emotius ha estat quan han pujat a l'escenari representants de les diverses executives de l'entitat.

Qui també va formar part de la primera executiva va ser Laura Vilagrà, consellera de la presidència de la Generalitat, que ha tancat l'acte. Vilagrà, ha lloat la feina feta de l'AMI subratllant que "la manera de construir el país és fent-ho poble a poble i de forma propera a la ciutadania, escoltant les propostes i canalitzant-les".

En aquest sentit, ha destacat que per esdevenir un estat, Generalitat i AMI faran "un camí plegats per fer-ho possible". Ha refermat el compromís del Govern de seguir explorant totes les vies.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha subratllat que l'entitat representa "la força del municipalisme" per aconseguir l'estat propi i per això cal "seguir al costat de la gent" i units.

Més de 600 càrrecs electes represaliats
Durant l'acte també s'ha parlat de repressió en càrrecs electes. Són més de 600 que s'han vist afectats. De fet, s'ha fet un petit reconeixement aquells que ho han patit en primera persona, com l'exalcaldessa i actual regidora de Roses, Montserrat Mindan; l'exalcalde de Roquetes, Paco Gas; i l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll.

Han assistit a l'acte representants de diferents entitats, partits polítics i electes de la Catalunya Nord i del País Valencià. També tots els presidents que ha tingut l'entitat, excepte Carles Puigdemont, que està a l'exili. A l'acte s'ha projectat la trobada dels sis presidents quan es van trobar el passat gener a Brussel·les.

També s'ha inaugurat l'exposició "10 anys de l'AMI: Independentisme, la força del món local", que recorrerà el territori.
Arxivat a