​Vic aprova el darrer pas per construir el polèmic aparcament al parc Maria Àngels Anglada

L'equip de govern incorpora 5,3 milions del romanent per diversos projectes de ciutat

El ple de Vic d'aquest dilluns, 7 de març-
El ple de Vic d'aquest dilluns, 7 de març- | YouTube
09 de març del 2022
Actualitzat el 14 de març a les 12:52h
Últim capítol del polèmic aparcament al parc Maria Àngels Anglada de Vic. Aquest dilluns, el ple va aprovar l'adjudicació de la concessió d'obra per redactar el projecte, la construcció i gestió i explotació del pàrquing. Com era d'esperar, va prosperar només amb els vots de l'equip de govern (JxCat) i tota l'oposició va votar-hi en contra. De fet, aquesta aprovació arriba després que ERC, Capgirem Vic i PSC presentessin un recurs per aturar-ho. Finalment, però, es va desestimar i aquest mes ha arribat a la sessió plenària.

Al ple, la regidora d'Urbansime, Fabiana Palmero, es mostrava satisfeta per "fomentar activitat al centre de la ciutat". Precisament, aquest aparcament s'ubicarà al Seminari Vell, vengut a Can Bayés.

Des d'ERC Vic, la seva portaveu, Maria Balasch, va apuntar que l'aparcament era per la necessitat d'uns "particulars i no per als veïns", que podien aparcar a la futura biblioteca o a la Santa Creu.

En aquest mateix sentit, la regidora de Capgirem Vic, Carla Dinarès, criticava que era "l'últim pas de clientelisme descarat", ja que el projecte satisfà la necessitat de Can Bayés. "Malgrat estar als límits de la legalitat és una estafa", etzibava.

Des del PSC, Carme Tena reiterava que no s'entén la construcció d'un aparcament en ple centre de la ciutat quan s'hi volen treure cotxes. Malgrat tot, va fer una valoració positiva de la unitat entre tota l'oposició "per defensar l'interès general".

Palmero va respondre'ls que s'estava discutint "un model de ciutat i polític". També va recordar que el POUM ja contemplava aquesta "doble clau de plaça i aparcament" i que s'havia aprovat amb el vot a favor d'ERC. També va lamentar les acusacions de clientelisme: "Tergiversar els fets no és la millor manera de defensar idees polítiques".

Balasch va afegir que no tenen la necessitat imperiosa de tenir un aparcament a sota de casa; mentre que Dinarès va dir que després de moltíssims plens s'ha reconegut que la creació de l'aparcament anava lligada a la del Seminari Vell.

Finalment, l'alcaldessa Anna Erra va tancar les intervencions subratllant que aquest projecte és una solució al Seminari Vell. També va criticar que "en política no s'hi val tot", encara que els projectes no agradin a l'oposició. "Que no aconseguissin parar el projecte als tribunals no vol dir que mentíssim o que no estigui ben fet", concloïa. L'oposició no va poder replicar perquè Erra va procedir a la votació.

5 milions més diners del romanent al pressupost
Un dels altres temes que va aixecar polseguera durant el ple també va ser la modificació de crèdits per la incorporació de 5,3 milions del romanent al pressupost. Tal com exposava la regidora d'Economia, aquests diners s'han de destinar a les partides congelades per la recuperació de la plusvàlua (1,6 milions), per la creació de llocs de treball (547.000 euros), per diversos projectes de ciutat com parcs infantils, asfalts, l'expropiació d'una part de la plaça de la Noguera, o les obres a les Adoberies (3,7 milions aproximadament).

Homs exposava que s'avançaven aquests diners a l'espera de rebre els diners d'una subvenció per part del ministerio que s'enfila a 1,5 milions.

Tots els grups de l'oposició van votar-hi en contra. Josep-Lluís Garcia d'ERC, criticava que el romanent s'ha de fer servir per pal·liar efectes de la pandèmia i no una "carta blanca per fer inversions". "Són esmenes als pressupostos", deia el regidor, denunciant que s'estava fent un "ús irresponsable dels estalvis dels ciutadans".

Des de Capgirem Vic, Roger Cumeras, exposava que estava d'acord en la recuperació dels diners de les partides congelades al pressupost per la plusvàlua, però criticava les baixes quantitats per algunes de les polítiques esmentades en la modificació.

Carme Tena, del PSC, també va lamentar que un cop més l'habitatge públic no fos una prioritat del govern municipal.

La gestió de FEDUART
Durant el ple, també es va donar compte d'un informe d'auditoria a la Fundació Privada Educació i Art (FEDUART), del qual se'n desprenia que s'hauria de reformular. Precisament, als dictàmens, es va aprovar que aquesta fundació gestioni les Escoles Bressol Municipals de Vic i l'Espai Familiar Municipal, així com la Farinera o els Casals d'Estiu.

Des de tota l'oposició, que hi va votar en contra, es va argumentar el que es decantaven per una gestió directa i pública, i també criticaven que s'hauria de buscar una nova forma jurídica tenint en compte l'auditoria.

Dels 27 dictàmens que hi havia al ple, 12 van prosperar per unanimitat mentre que 15, no. Es va aprovar una moció per reivindicar el Dia Internacional de la visibilitat de les persones trans. Tots els grups van votar-hi a favor.

El síndic passa comptes
Abans dels dictàmens, el síndic municipal de Greuges, Joan Sala, va presentar la memòria anual del 2021. Durant aquest any es van fer 92 atencions, 74 de les quals van ser queixes i 18 assessoraments. De les queixes se'n van admetre un total de 51 i d'aquestes, 29 es van acceptar i 14 es van derivar.

"Darrere de cada queixa hi ha una persona que espera que se la tingui en compte", deia Sala, remarcant que s'ha de tenir en compte que "la nostra no és l'única possible visió del conflicte".

Tots els grups van agrair-li la tasca desenvolupada durant l'any passat, malgrat que hagi hagut d'estar de baixa durant els mesos d'estiu per la Covid.
Arxivat a