​El BETA se suma a una iniciativa solidària mundial per donar feina a investigadors d'Ucraïna

Des d'aquest ens de la UVic-UCC coordinen el #ScienceForUkraine a tot l'Estat i ofereixen contractes de fins a un any

Osona.com
05 de març del 2022
Sergio Ponsá, director del Centre Beta, en una imatge d'arxiu
Sergio Ponsá, director del Centre Beta, en una imatge d'arxiu | Josep M.Montaner
El Centre Tecnològic Beta de la UVic-UCC ajudarà investigadors d'Ucraïna a continuar els projectes des de Catalunya. Els ofereixen contractes d'entre quatre mesos fins a un any i allotjament. S'han sumat a la iniciativa solidària mundial batejada amb el nom de #ScienceForUkraine on ja hi ha adherits centres de recerca, universitats i organismes de tot el món. A través del web i amb la difusió a xarxes, esperen poder arribar al màxim d'investigadors afectats per la guerra. "No esperem res a canvi, només volem ajudar-los a continuar la feina per quan puguin tornar al seu país i fer la reconstrucció", explica el director del CT BETA, Sergio Ponsá. Aquest centre de recerca és qui coordina totes les iniciatives de l'Estat.

Ponsá explica a l'ACN que des del Centre Tecnològic Beta no seran restrictius sinó que l'oferta de contractes està obert a un ampli ventall de possibilitats en camps com la bioeconomia circular l'alimentació, l'ecologia, tecnologies ambientals o sostenibilitat entre d'altres. L'objectiu és que cap candidat en pugui quedar fora fins a esgotar els recursos. "La innovació és el que fa les societats competitives i dona esperança i Ucraïna, amb tot el que està patit, veurà perduda una generació sencera d'investigadors", remarca el seu director. Per això, també volen aportar el seu granet de sorra i ajudar-los en la mesura que puguin.

El més difícil, admet, serà poder arribar a tots ells. Per això, estan treballant amb diferents organismes internacionals i fins i tot ambaixades per donar a conèixer la proposta. En l'àmbit mundial, s'ha creat #ScienceForUkraine des d'on, de forma solidària, es recopila i difon informació sobre les oportunitats que ofereixen centres de recerca, universitats i altres organismes de diferents punts del món.

El CT Beta és el coordinador de totes les ofertes en l'àmbit estatal. "Ordenarem i ens coordinarem perquè fins ara es feia amb molt bona voluntat, però de forma una mica desordenada; ara definirem molt bé què s'ofereix per donar una resposta unificada a les peticions", afegeix.