Vic recupera la capitalitat de la tòfona

S'han venut i consumit més de 20 kg de tòfona fresca

El Mercat de la Tòfona és un dels espais més destacats del Trufforum, que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Vic.
El Mercat de la Tòfona és un dels espais més destacats del Trufforum, que s'ha celebrat aquest cap de setmana a Vic. | Adrià Costa
Osona.com
28 de febrer del 2022
Actualitzat a les 8:59h
Vic s'ha convertit un any més en la capital internacional de la tòfona. L'edició d'enguany del Trufforum ha estat marcada per la tornada a la presencialitat i al format habitual. L'objectiu és el de sempre: promoure l'ús responsable d'aquest producte a cuines domèstiques i professionals. L'organització en fa una bona valoració.

I es basa en les xifres del Mercat de la Tòfona. En aquest espai tan destacat del Trufforum, s'hi han venut i consumit més de 20 Kg de tòfona al llarg de tot el cap de setmana. Al Mercat hi han participat nou associacions de diversos indrets de l'estat espanyol. Els visitants també han pogut comprar productes tofonats -sense aromes artificials- al Market.

Daniel Oliach, director del Trufforum Vic i tècnic del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), es mostra satisfet amb els resultats d'aquesta edició. "Hem aconseguit apropar la tòfona a la ciutadania i promoure'n el consum a través del Mercat i del market". "Els visitants han pogut consumir tòfona, conèixer-la i gaudir-la", conclou.

La primera acadèmia de la Tòfona
Una de les activitats més destacades ha estat la celebració de la primera edició de l'Acadèmia de la Tòfona, que va aplegar més de 200 alumnes procedents d'escoles d'hostaleria d'arreu de Catalunya per conèixer la tòfona com a producte. Ho van fer de la mà d'especialistes com Pere Muxí (SoTaTerra), Quico Arumí (Can Jubany) o Lluc Crusellas (El Carme Pastisseries).

Aquesta acció que forma part del Pla d'Acció per al Desenvolupament del sector tofoner a Catalunya i que, després de la bona rebuda que ha tingut, es preveu potenciar en properes edicions.

Precisament, el Trufforum també va acollir la reunió d'aquest pla d'acció. Segons Oliach, "s'està complint amb els objectius plantejats pel seu desenvolupament". En les conclusions es va posar de manifest que ha incrementat la producció de tòfona de conreu. Segons dades del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, s'ha registrat un increment de prop d'un 50% respecte a la campanya anterior, arribant a superar les 3 tones de tòfona a Catalunya.

De ponències a sessions de cuina
Al Trufforum no hi va faltar el Congrés Internacional de la Tòfona, on van participar-hi més de 70 professionals i va comptar amb ponències d'especialistes d'arreu del món. S'hi van tractar diverses qüestions, des de l'estat actual del sector tofoner fins a la possibilitat de conrear tòfona blanca (tuber magnatum) o tècniques de cultiu de la tòfona negra.

Més enllà de les sessions més teòriques, no hi va faltar la pràctica: les sessions de cuina amb cuiners de renom. Nandu Jubany i Quico Arumí, de Can Jubany, i Oriol Castro, de Disfrutar, van donar consells pràctics sobre com utilitzar la tòfona en l'àmbit domèstic amb propostes fàcils per fer perdre la por a la tòfona.

D'altra banda, Empar Moliner i els cuiners Jordi Coromina (l'Horta de Tavertet) i Vicenç Fajardo (Saó, Fonteta) van protagonitzar les sessions de tast. Els assistents van poder degustar diverses tapes maridades amb diferents vins escumosos. Gessamí Caramés va demostrar també com aplicar tòfona a les postres amb diverses elaboracions.

L'Aula de la Tòfona ha acollit tot tipus d'activitats, des de tastets de la mà de l'Associació de Pastissers d'Osona, fins a un tast de còctels amb tòfona; o una sessió per aprendre a diferenciar entre els aromes de la tòfona naturals i artificials.

Joan Laporta, primer Tòfona d'Or
A més dels ambaixadors de la tòfona d'enguany, que van rebre David Andrés (Via Veneto i Somiatruites) i Santi Santamaria (a títol pòstum), el Trufforum ha estrenat un nou reconeixement: la Tòfona d'Or. En aquesta edició s'ha atorgat el premi al president del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta.
 

Laporta és el primer en rebre la Tòfona d'Or. Foto: Adrià Costa.


Aquest guardó té per objectiu que una persona aliena al món gastronòmic faci d'ambaixador d'aquest fong. Laporta va destacar que és un producte molt arrelat, però encara ho ha de ser més. Es va comprometre a fer "tot el que pugui per donar a conèixer la tòfona arreu".

El millor gos tofonaire, de Roda de Ter
Diumenge al matí, la plaça Major de Vic es va convertir en l'escenari de l'espectacular Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires. En la tercera edició, van participar-hi els 16 millors equips. El primer premi se'l va endur Josep Casals i la seva gossa Lia, de Roda de Ter. El segon va ser per a Jordi Ballester i la Kiss (Lliçà d'Amunt); i el tercer per a Òscar Beltran i la Queen (L'Hospitalet de l'Infant).

El Trufforum Vic està impulsat per l'European Mycological Institute (EMI) i organitzat per l'Ajuntament de Vic, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, la Diputació de Barcelona, l'Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Consell Empresarial d'Osona.
Arxivat a