​La prova pilot per dignificar el preu de la llet d'Osona tindrà continuïtat

Bon Preu distribuirà setmanalment uns 20.000 litres de llet de Vaquers Plana de Vic i no descarta ampliar l'oferta o comercialitzar altres productes làctics

Una de les ampolles de llet dels Vaquers Plna de Vic que distribueix BonPreu.
Una de les ampolles de llet dels Vaquers Plna de Vic que distribueix BonPreu. | ACN
14 de febrer del 2022
Actualitzat a la 13:57h
El sector lleter d'Osona està una mica més esperançat. Aquest dilluns, el grup Bon Preu i Vaquers Plana de Vic -que agrupa les cooperatives Plana de Vic i Vaquers d'Osona- han anunciat que la prova pilot per dignificar el preu de la llet tindrà continuïtat. D'aquesta manera, doncs, la cadena osonenca de supermercats continuarà distribuint llet d'Osona sota la marca Terra i Tast.

La iniciativa té per objectiu fer més sostenible l'explotació ramadera de la llet. Bon Preu paga 41,5 cèntims el litre de llet, quan el cost de producció per als ramaders se situa als 39,5 cèntims. Es preveu distribuir 20.000 litres de llet a la setmana, però l'oferta pot ampliar-se en cas que hi hagi més demanda. Bon Preu també ha agafat el compromís d'anar revisant el preu de la llet.

"La intenció és pagar a un preu com cal sempre", ha dit Joan Sabartés, director d'operacions del Grup Bon Preu, que ha destacat l'èxit de la iniciativa, gràcies a la bona rebuda que ha tingut per part de la clientela. Aquest ha estat un dels factors principals per donar continuïtat a la prova pilot. Més enllà d'això, Sabartés ha remarcat que tenen "un compromís amb el territori", per això comercialitzen des de poma de Girona fins a pera de Lleida.
 
Aquesta iniciativa va arrencar la primera setmana del 2022. En un primer moment es va comprar una tirada de 24.000 litres. Va tenir tant d'èxit que els supermercats es van quedar sense aquest producte. "Vam tenir ruptura d'estocs una setmana i mitja", ha especificat el director d'operacions. A mitjans d'aquesta setmana ja es podrà trobar de nou aquest producte a les lleixes dels supermercats Bon Preu i Esclat.

Canvi de paradigma: acord entre ramaders i distribuïdora
Per la seva banda, Daniel Bassas, portaveu de Vaquers Plana de Vic, ha subratllat que aquesta iniciativa suposa "un canvi de paradigma en la distribució", ja que s'ha arribat a un acord entre distribució i ramaders per una llet "100% osonenca i a un preu just". Les ampolles són envasades al grup Cacacolat, a Santa Coloma de Gramenet. Sabartés ha remarcat que "els números surten" i tots "hi guanyen"

El portaveu de Vaquers Plana de Vic ha apuntat que "no suposa la resolució del problema" de cobrar la llet a un preu just, però és "un bri d'esperança" per a les famílies que hi ha al darrere de les explotacions. Moltes d'elles han hagut d'anar tancat per increment dels costos de producció i sobretot les matèries primeres. El 2011, hi havia 192 granges, mentre que actualment n'hi ha 97.
 

La presentació oficial de l'acord entre Bon Preu i Vaquers Plana de Vic per continuar amb el projecte d'una llet a un preu just. Foto: Carles Fiter.


Altres productes làctics i marca blanca
Bassas ha explicat que, a més d'aquesta llet amb el segell Vaquers Plana de Vic, també estan treballant amb altres productes làctics que sortiran molt aviat al mercat "per enfortir aquesta marca". De fet, Sabartés ha dit que estan "oberts" a la possibilitat de comercialitzar altres productes, "com poden ser derivats làctics".

Preguntat per la marca blanca que comercialitzen als supermercats, el director d'operacions ha apuntat que anirà en funció de "les tendències del consumidor". "Estaríem encantats de no vendre-la, però no depèn de nosaltres. El consumidor escull", ha conclòs.

Vetllat des de l'Ajuntament i la Llotja de Vic
En aquesta operació, hi han col·laborat tant l'Ajuntament de Vic com la Llotja de Vic. Davant la situació delicada d'aquest sector, l'alcaldessa de Vic, Anna Erra, va promoure la creació d'un grup de treball, que ha liderat la Llotja.

"És un abans i un després al sector. Estem molt orgullosos de la feina feta", ha destacat Josep Puigdollers, president de la Llotja de Vic; mentre que Albert Castells, regidor de Medi Ambient i Món Rural de Vic, ha transmès un agraïment "per la feina feta, sobretot per Bon Preu", per "apostar pel territori, el país i el medi ambient".

Arxivat a