«Libertad» de Clara Roquet triomfa als Goya

La directora de Malla ha estat distingida com a millor directora novella i Nora Navas com a millor actriu de repartiment

Clara Roquet guanya el Goya a millor direcció amb la seva òpera prima «Libertad»
Clara Roquet guanya el Goya a millor direcció amb la seva òpera prima «Libertad» | RTVE
Carles Fiter
13 de febrer del 2022
Actualitzat a les 10:31h
L'òpera prima de Clara Roquet, Libertad, ha triomfat als premis Goya 2022. La directora de Malla ha estat escollida millor directora novella, categoria on competia amb Carol Rodríguez per Chavalas; Javier Marco Rico, per Josefina; i David Martín de los Santos, per La vida era eso. Libertad és el debut en llargmetratges de Roquet i es va estrenar al festival de Canes. Optava a sis nominacions dels Goya i es va emportar dos guardons.
 
La directora osonenca va pronunciar un dels discursos més reivindicatius a l'hora de recollir el premi. Va reconèixer haver gaudit de "certs privilegis" a la vida que algú com la Libertad no ha tingut. "Tan de bo, en un futur, les Libertades del món puguin fer les pròpies pel·lícules des del seu punt de vista i el cinema deixi d'estar tan sovint a mans dels privilegiats", apuntava. A més d'això va donar les gràcies a tot el seu equip i a la seva família, especialment a la seva mare: "Us estimo", va dir-los.

La cinta també va recollir el Goya a millor actriu de repartiment per Nora Navas, el segon que aconsegueix al llarg de la seva carrera. Navas també va tenir paraules d'agraïment per a Roquet per haver fet "una pel·lícula tan necessària", plena de dones "amb privilegis i sense". "Costa fer pel·lícules de dones segons a quina edat i ella l'ha omplert de dones de totes les edats", va afegir.

Directora dels curts El Adiós (2015) –premi Gaudí al millor curt i Espiga d'Or al Festival de Màlaga el 2015- i Les bones nenes (2017)-, Roquet va debutar el 2014 com a coguionista del film de Carlos Marquès Marcet 10.000 Km -premi Gaudí al millor guió-, i Els dies que vindran (2019), i ha participat en el guió de Petra, de Jaime Rosales.
 
El buen patrón s'imposa
El buen patrón va fer bons els pronòstics i es va erigir com la pel·lícula vencedora dels Premis Goya. La pel·lícula de producció catalana dirigida per Fernando León de Aranoa, que ja tenia garantida la seva empremta en la història dels guardons en esdevenir la més nominada fins ara, es va imposar en sis de les vint categories, entre les quals, les de millor pel·lícula, millor direcció, millor actor protagonista per Javier Bardem i millor guió original.