Maria Dolors Orriols, vigatana il·lustre

La Sala de la Columna de Vic ja llueix el retrat de la tercera dona reconeguda amb aquesta distinció

Acte de nomenament de l'escriptora Maria Dolors Orriols i Monset com a vigatana il·lustre
Acte de nomenament de l'escriptora Maria Dolors Orriols i Monset com a vigatana il·lustre | Adrià Costa
Osona.com
26 de gener del 2022
L'escriptora Maria Dolors Orriols i Monset (1914-2008) ha entrat a la galeria dels vigatans il·lustres. Aquest dimarts, la Sala de la Columna va acollir l'acte de nomenament, precisament el dia que es complien 107 anys del seu naixement. D'aquesta manera, ha esdevingut la tercera dona reconeguda amb aquesta distinció. A més d'Orriols, hi ha l'escriptora Maria Àngels Anglada i la religiosa Carme Sallés. La resta (30) són homes.

Durant l'acte, l'alcaldessa Anna Erra va subratllar que la distinció s'atorgava per un ampli consens del consistori com a expressió de gratitud i de reconeixement cap a una dona valenta i lluitadora que havia defensat la literatura, la llengua i la cultura catalana. També va recordar que és una "distinció d'honor" que dona l'Ajuntament de Vic a títol pòstum, que "reconeix una trajectòria que ha dignificat Vic i la seva història".

Una obra silenciada
Orriols va ser una escriptora vigatana amb una dilatada trajectòria literària i personal; una dona avançada en el seu temps i feminista sense saber-ho, compromesa, autodidacta i soliua, constant i esforçada. 

La professora i autora del llibre Maria Dolors Orriols, viure i escriure, Montserrat Bacardí, va repassar la seva trajectòria professional. Va recordar que va començar en el món de la literatura en temps de guerra com a refugi de la tristor. "Va començar en un estudi al carrer Moncada als anys 40 perfilant narracions i novel·les, fins que l'any 49 va publicar el primer conte", detallava.
 

Montserrat Bacardí, durant l'acte de nomenament. Foto: Adrià Costa.


La seva obra va ser silenciada en la seva època, per raons alienes a la qualitat literària, tant per motius de la censura com per l'avarícia dels sectors intel·lectuals catalans que no van acceptar una dona, que no estigués integrada en el món acadèmic ni en corrents ideològics dominants.

Bacardí no va voler passar per alt que Orriols va ser l'autora i ideòloga de la revista Aplec, l'única tirada en català després de la guerra. "El primer exemplar va ser requisat per les forces armades pel rebombori polític i cultural que suposava la revista", va explicar.

Per la seva banda, Nan Orriols, nebot de la vigatana il·lustre, va agrair en nom de tota la família el reconeixement a la seva tieta. Va apuntar que no era estrany que la seva tieta fos escriptora, ja que "va néixer i créixer en una casa plena de llibres i de cultura".

També va destacar que era lluitadora i persistent per l'època i la pressió que li va tocar viure: "tenia els seus ideals molts clars". "Desgraciadament, no hem avançat en els temps, ens continuen reprimint i hem de persistir perquè gent com la meva tieta van lluitar perquè avui puguem parlar la nostra llengua", va alertar.

Al final de l'acte, es va descobrir el retrat de la nova vigatana il·lustre pintant per l'artista Ferran Sanz. L'obra ja està exposada de forma permanent a la galeria de vigatans i vigatanes il·lustres de la Sala de la Columna. Feia vuit anys des del nomenament de l’últim vigatà il·lustre, Joan Riera i Rius.

Podeu recuperar tot l'acte a continuació:


Arxivat a