Les bruixes i dones sàvies, protagonistes del calendari del Lluçanès

El Consorci vol posar en valor les llegendes, creences i històries del territori

El mes de febrer està dedicat a la bruixa Napa de Prats de Lluçanès.
El mes de febrer està dedicat a la bruixa Napa de Prats de Lluçanès. | Consorci del Lluçanès
Osona.com
18 de gener del 2022
Actualitzat a la 13:25h
El Consorci del Lluçanès, juntament amb els ajuntaments de la zona, ha dedicat el calendari del 2022 a bruixes i dones sàvies del territori. Es tractava de dones que coneixien el valor curatiu de les plantes i jugaven un paper important en la medicina popular i, sovint, exercien de llevadores. Dones que van ser perseguides i acusades de bruixeria, com la Marquesa Vila, Montserrada Fàbregas, Felipa Esperança Gallifa, Caterina Trenca o Rafaela Puigcercós i tantes altres.

El Consorci i els ajuntaments del Lluçanès volen posar en valor les llegendes, creences i històries d'aquestes bruixes i dones sàvies del territori. S'han seleccionat 12 llegendes i històries populars vinculades a cada municipi del Lluçanès. A través d'aquestes històries que interrelacionen creences, màgia, costums i fets reals, per descobrir personatges i espais d'interès natural, patrimonial i històric dels municipis.

Com ja és habitual, l'últim dissabte de cada mes, una activitat que anirà relacionada amb el coneixement i el saber popular d'aquestes dones sàvies: herbes remeieres, remeis, ungüents, tallers o sortides de coneixement de l'entorn, etc. La primera sortida serà el gener, al Centre d'Interpretació de la Bruixeria, a Sant Feliu Sasserra.

Podeu descarregar el calendari en aquest enllaç.
Arxivat a