El director de fotografia Tomàs Pladevall, premi Gaudí d'Honor

Defineix el premi com "​una responsabilitat i un reconeixement important de la feina darrere la càmera"

Tomàs Pladevall recollirà el premi el pròxim mes de març.
Tomàs Pladevall recollirà el premi el pròxim mes de març. | ACN
A.M
13 de gener del 2022
L'Acadèmia del Cinema Català ha concedit el premi Gaudí d'Honor-Miquel Porter 2022 a Tomàs Pladevall, director de fotografia nascut Sabadell i que resideix a Roda de Ter. Pladevall compta amb 50 anys de trajectòria i ha estat el responsable de la imatge de films com Tatuatge, de Bigas Luna, El silenci abans de Bach, de Pere Portabella, o Tren d'ombres, de José Luís Guerin, entre molts altres. Ha definit el premi com "​una responsabilitat i un reconeixement important de la feina darrere la càmera", en declaracions a l'ACN. 

Pladevall també va dirigir la il·luminació de les cerimònies d’inauguració i cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. L'Acadèmia, de la qual és soci fundador i Membre d'Honor, el descriu com un "mestre de la llum" i un dels més rellevants directors de fotografia del darrer mig segle a Catalunya. 

És la primera vegada que la Junta de l’Acadèmia ha decidit atorgar el guardó d’honor a un director de fotografia. “Ja és hora de reconèixer les professions del cinema que comparteixen autoria i que contribueixen de manera determinant a la creació del llenguatge cinematogràfic". Per ell, el guardó reivindica al públic la tasca d'un equip que és la "mà dreta de la direcció" però que sovint queda "en l'anonimat", apareixent només als títols de crèdit. Representa un "grup de gent" invisible però indispensable per als intèrprets i la direcció.

"Pladevall és un artista en majúscules, ha sigut capaç de crear un món propi de llum per a cadascun dels directors i directores amb qui ha treballat, tots ells grans noms de la història del cinema al nostre país”, expressa la junta. El de Sabadell rebrà el guardó honorífic en el marc de la gala delsPremis Gaudí el 6 de març al MNAC.

Defensor de l'analògic
Interessat per la tecnologia digital des dels anys 80, quan va tenir el primer ordinador, recorda que va ser el primer en utilitzar una càmera Sony a Barcelona. Mestre de desenes de professionals, defuig amb modèstia les etiquetes "grandiloqüents" i "pretensioses", però agraeix les bones paraules d'alumnes i companys de professió.

Pladevall reconeix la necessitat "d'estar al dia" d'un ofici en el qual "cal tenir molts coneixements". "Afegir-hi el digital no ha estat cap problema, és un suport més", opina. En aquest sentit, però, també reivindica la feina "en analògic", que no ha desaparegut. Així, recorda que a Hollywood molt sovint es roda en antològic i la cinta es transforma a digital: "la pel·lícula té un look més orgànic que el que es pot aconseguir amb censors electrònics i això fa que pugui interessar a nivell d'imatge".

Qui és Tomàs Pladevall?
Tomàs Pladevall (Sabadell, 1946) ha treballat amb cineastes tan diversos com Francesc Bellmunt, Pere Portabella, Bigas Luna, Jordi Cadena, Gonzalo Herralde, José Luis Guerin, Rosa Vergés, Josep Maria Forn, Ventura Pons, Carles Benpar o Manuel Huerga. A banda de més d’una cinquantena de llargmetratges, ha fotografiat una setantena de produccions per a televisió (pel·lícules, capítols de sèries i minisèries),més de 400 produccions (curtmetratges, reportatges, vídeo industrial i espots publicitaris) i desenes d’obres de teatre, concerts i espectacles en viu.

En el seu currículum també destaca la direcció d’il·luminació de les cerimònies d’inauguració i cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona, l’any 1992. Pladevall es va retirar dels rodatges l'any 2012, després del seu darrer film El gènere femení, de Carlos Benpar.

El reconeixement de l’Acadèmia del Cinema Català s’afegeix al Premi Sant Jordi de Cinematografia 1999, a dos Premis de la Generalitat de Catalunya al Millor Tècnic de l'Any (1986 i 1987) o al Prisma d’Honor 2013 de l’AEC, l'associació espanyola de directors de fotografia, entre altres guardons.

Fins avui, han estat reconeguts amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Ventura Pons (2015), Rosa Maria Sardà (2016), Josep Maria Pou (2017), Mercedes Sampietro (2018), Joan Pera (2019), Francesc Betriu (2020) i Carme Elías (2021). 
Arxivat a