​Centelles celebrarà una Fira de la Tòfona totalment presencial

La 14a edició tindrà lloc el cap de setmana del 18 i 19 de desembre amb xefs de renom com Carles Gaig i Albert Boronat

Durant la roda de premsa de presentació de la 14a edició de la Fira de la Tòfona de Centelles.
Durant la roda de premsa de presentació de la 14a edició de la Fira de la Tòfona de Centelles. | Toni Carrasco
Toni Carrasco
10 de desembre del 2021
Després de l'impàs de l'any passat, en part virtual, la Fira de la Tòfona torna a Centelles el cap de setmana del 18 i 19 de desembre. I ho fa de forma totalment presencial. Així es va anunciar durant la presentació de la 14a edició, que va tenir lloc aquest dijous al restaurant Via de la plaça major de Centelles, l'únic que ofereix durant tot l'any plats de tòfona, sigui negra o blanca. L'acte va comptar amb la presència de l'alcalde de Centelles, Josep Paré i del regidor de Promoció Econòmica, Josep Arisa.

Entre altres al·licients a la mostra, destaquen les classes magistrals de cuina al pavelló de la plaça Major amb cuiners experimentats i de renom com el veterà xef barceloní d'Horta, Carles Gaig o Albert Boronat, deixeble directe d'un dels més prestigiosos i reconeguts cuiners de França, Alain Ducasse.

Una vintena de parades se situaran enguany els horts del Palau dels Comtes. Allà s'hi podrà conèixer i comprar tota mena de productes trufats, és a dir, que tenen com a ingredient principal la tòfona negra (sigui silvestre o de cultiu). I fins i tot comprar-ne de fresques.

Allà també es podrà gaudir i tastar exquisits "platets amb tòfona negra fresca" fets al moment en una food truck, com ous escalfats amb escuma de patata i tòfona, risotto de ceps i tòfona, pilotilles tofonades, steak tàrtar amb mantega tofonada, Cheese cake o torradeta de Santa Teresa tofonada. Una dotzena de bars, obradors, restaurants i botigues de menjar d'emportar, també participaran tot el cap de setmana oferint plats elaborats amb tòfona negra.

Concursos, tallers i un llibre
La fira es complementa amb actes ja tradicionals com la 8a edició del Concurs de gossos tofonaires, que tindrà lloc, aquest any, als jardins de la Casa Pujol, espai municipal situat al cèntric carrer d'Anselm Clavé i que comptarà amb deu participants vinguts d'arreu del país.

Entre altres tallers destaca el de pastisseria amb tòfona i xocolata amb David Gil d'I+Desserts, el de perdre la por a cuinar amb tòfona amb Fina Vila i Cesc Molera, així com també el de cuina de Nadal amb Jordi Parareda i Montse Uran.

El diumenge la fira de Centelles, oferirà el III Concurs de cuina amb tòfona per a joves cuiners amb participants de cinc escoles d'hostaleria del nostre país i que proposaran plats enginyosos, originals i seguint les pautes de la millor combinació d'ingredients amb la tòfona negra fresca del país.

També el diumenge l'estudiosa local de la tòfona, Fina Vila, presentarà el seu segon llibre sobre aquest fong tan singular que es troba al bosc sota terra a prop de roures, garrics, alzines i avellaners. Una publicació que porta per nom Tòfones: el misteri del bosc i que en forma de conte per a infants explica mil i una històries verídiques sobre tot el món que envolta a la recerca del preuat fong. El llibre ha estat il·lustrat per la jove centellenca Laura Marsal, i editat per Edicions El Portal de Centelles.

Tota la fira estarà amenitzada pel maridatge dels vins amb Reventós-Codorniu, Panadès Alemany i el celler de La Vinyeta.
Arxivat a