Preparant-se per ser el millor xocolater del món

Lluc Crusellas ha obtingut una plaça a la final internacional de la World Chocolate Masters a París

Lluc Crusellas amb la creació de xocolata que va presentar al World Chocolate Masters (WCM).
Lluc Crusellas amb la creació de xocolata que va presentar al World Chocolate Masters (WCM). | ACN
Osona.com
15 de novembre del 2021
Lluc Crusellas és un jove de 25 anys de Santa Eulàlia de Riuprimer que s'ha convertit en el millor xocolater estatal al prestigiós concurs internacional World Chocolate Masters (WCM). La gran fita, però, serà competir a la final a París de l'any vinent on hi concursaran pastissers de 18 països. "Allà hi haurà els meus referents, és una cosa molt gran, que exigeix molta més preparació i vuit proves complexes; però no aniré allà a gaudir sinó a guanyar i a per totes", explica a l'ACN des de l'obrador on treballa, Pavic, juntament amb la resta de companys de l'equip de pastisseria. "Aquí no hi arribes sol", remarca. També ha treballat amb un equip de dissenyadors de Barcelona per poder fer recreacions 3D i portar el disseny "al límit".

La preparació i la constància són dos ingredients indispensables per acabar finalista del prestigiós World Chocolate Masters, l'única competició mundial que busca el talent creatiu entre els millors professionals de la gastronomia, pastisseria i xocolateria. "Amb vuit hores has d'ensenyar el que has estat preparant durant vuit mesos", explica Crusellas, que des de fa uns dies s'ha proclamat millor xocolater de l'Estat. La competició es va celebrar a Gurb amb representants de tot l'Estat.

Un reconeixement que li permetrà anar a la final que es farà a París l'any vinent. "És molt més complex, amb un temps molt limitat i tot ha de quedar perfecte i hi ha molta feina al marge de la pastisseria, com ara el disseny i la comunicació", detalla.

Tot i que les bases del concurs no sortiran fins al gener, pressuposa que serà continuista i similar a altres anys, havent de superar proves com ara l'elaboració d'un bombó, un snack per emportar, un pastís o una tauleta de xocolata. I no és només la seva elaboració i presentació, sinó que "cada prova és com si llancessis un producte a la venda, amb el seu packaging, disseny, vaixella, etc".

És per això que per arribar fins aquí ha treballat amb professionals d'altres disciplines, com ara l'empresa de disseny de Barcelona Makeat amb qui ha dissenyat les creacions en 3D entre d'altres aspectes. "El que fem és prova i error, buscant el límit" amb cada creació, assenyala el pastisser.
 

Al centre, el pastisser Lluc Crusellas amb el seu equip a l'obrador de Pavic. Foto: ACN.


La seva última obra, que li ha permès guanyar la final estatal, és una escultura de xocolata que s'inspira amb la forma d'espiral de l'ADN i motius florals. Va haver-la d'aixecar 18 cops i una dotzena de vegades es va trencar mentre buscava el límit de la fragilitat". També admet que, sense tecnologia 3D, "ho hauria hagut de fer 50 cops".

Un cop assumit i celebrat que la final de París els espera, tenen molt clar que ja ha començat el compte enrere. "Ara toca treballar elements i temàtica nova" sense perdre de vista la idea de de futur i noves tecnologies tot respectant la natura que és la idea amb la que més s'identifiquen.

També explica que aquest any de treball ha sigut una experiència molt important de "creixement" personal i laboral perquè ha après i conegut grans professionals. "En un concurs ho portes tot al límit i aprens molt", assenyala.

Si bé la competició no té una dotació econòmica, té molt clar que és una gran oportunitat professional pel seu prestigi, perquè obrirà portes a tot l'equip i sobretot perquè permet continuar creixent i aprenent de la mà de grans professionals. En el cas de l'estat espanyol, el concursant compta amb el suport de Chocolate Academy de Barcelona i d'Enric Monzonís, xef Cacao Barry i professor de l'Academy.

La competició va néixer el 2005 i es fa cada tres anys, si bé la pandèmia va obligar a posposar l'edició del 2020 a aquest any. Amb ella, es reivindica l'artesania combinada amb la ciència, el disseny i la tecnologia i vol ser un aparador de les noves creacions i tendències.

Actualment Crusellas és el cap de pastisseria del Carme de Vic, que pertany al grup Pavic.
Arxivat a