​Desmantellen un punt de venda il·legal d'ocells a Taradell

Els Agents Rurals van comissar 139 exemplars de caderneres, pinsans, verdums i passerells, i productes estimulants per fer-los cantar

Les gàbies comissades pels Agents Rurals a Taradell
Les gàbies comissades pels Agents Rurals a Taradell | Agents Rurals
Osona.com
03 de setembre del 2021
Actualitzat a les 12:23h
Els Agents Rurals han desmantellat un punt de venda il·legal d'ocells fringíl·lids a Taradell. Tal com explica el cos en una nota, després de mesos d'investigació i de fer diverses vigilàncies per part del Grup Especial de Verins i Antifurtivisme (GEVA), es va poder corroborar que en un magatzem situat al nucli hi tenia lloc una activitat de compravenda d'ocells fringíl·lids destinats a la participació en concursos de cant.

El passat 11 d'agost, es va fer una entrada i un escorcoll en un magatzem i un domicili particular de Taradell, i es va poder corroborar la sospita d'un delicte contra la fauna per la tinença i venda d'espècies protegides. Aquesta pena pot comportar una multa econòmica o suposar fins a dos anys de presó.

Ocells comissats i productes estimulats
Al magatzem s'hi van comissar 119 ocells fringíl·lids (45 caderneres, 36 pinsans, 36 verdums i 2 passerells) que estaven en gàbies disposades per a la venda, conjuntament amb material d'alimentació i de tinença d'aquestes aus (gàbies, abeuradors, fundes i altres complements i aliments). També es van comissar productes veterinaris que estaven disposats per a la venda. Els Agents Rurals remarquen que aquesta activitat de comerç no estava registrada a l'Ajuntament de Taradell.
 

Agents Rurals durant l'escorcoll. Foto: Agents Rurals


D'altra banda, a l'habitatge s'hi van trobar 20 ocells més, però aquests estaven individualitzats i amb indicis que se'ls subministraven productes estimulants per participar en concursos de cant. Es van comissar més de 100 envasos d'aquests productes que s'han portat a analitzar. Segons els Rurals, aquest tipus de productes podrien ser perjudicials per a la salut dels ocells i fins i tot podrien haver provocat la mort prematura de com a mínim dos exemplars. Al domicili de l'investigat també s'hi van intervenir 2.497 euros, presumptament provinents de la venda il·legal d'ocells fringíl·lids.

Els ocells es van traslladar al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa i després de l'avaluació veterinària es van poder alliberar al medi natural els exemplars més joves i que es trobaven en bon estat. Els reclams i altres ocells amb problemes sanitaris van quedar ingressats per tal de poder-ne garantir la seva recuperació.

Els fringíl·lids són una família de passeriformes de mides mitjanes o petites que presenten un bec cònic i més curt que el cap. Tenen una cua de dotze timoneres truncada o bé amb una lleugera fenedura i un plomatge de colors generalment molt vius.

 

El material per fer cantar els ocells que pot resultar molt perjudicial. Foto: Agents Rurals


Lluita contra el mercat negre d’espècies protegides  
El marc legal vigent està format per la Directiva 2009/147/CE del parlament Europeu i del Consell, de 30 de novembre, relativa a la conservació de les aus silvestres; la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat; i el Decret legislatiu 2/2008 de 15 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de protecció dels animals i el Decret 139/2014, de 14 d’octubre, pel qual s’estableix el règim temporal per al període 2014-2018 de les autoritzacions excepcionals per a la captura en viu i tinença d’ocells fringíl·lids per a la cria en captivitat adreçada a l’activitat tradicional de concursos de cant.

Des del 2016, la Generalitat no ha concedit autoritzacions excepcionals per capturar al medi natural exemplars d’ocells fringíl·lids i des d’aleshores la tinença d’ocells fringíl·lids és prohibida, excepte si són nascuts en captivitat i duen les anelles inviolables corresponents. La comercialització d’aquestes espècies no es permet en cap cas.
Arxivat a