Electro-Jet compra la planta de General Cable a Manlleu

L'empresa de maquinària tèxtil arriba a un acord amb Prysmian Group i fabricarà helicòpters a la capital del Ter

Representants d'Electro-Jet, de la Generalitat, de l'Ajuntament de Manlleu i de Prysmian aquest matí a General Cable.
Representants d'Electro-Jet, de la Generalitat, de l'Ajuntament de Manlleu i de Prysmian aquest matí a General Cable. | Adrià Costa
23 de juliol del 2021
Actualitzat a la 13:23h
Acord per la compra de la planta de General Cable a Manlleu. L'empresa osonenca Electro-Jet ha tancat un acord amb la italiana Prysmian Group per adquirir tota la planta a la capital del Ter. Així ho han anunciat aquest divendres Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball del Govern, l'alcalde Àlex Garrido, i Joan Rovira i Ester Rovira, president i directora tècnica d'Electro-Jet.

Tal com han anunciat Joan i Ester Rovira, s'hi fabricaran helicòpters de tamany mitjà. "A Europa es fabriquen helicòpters més grans i més petits. I hi ha aquest segment que es pot aprofitar i fabricar amb cert èxit", ha dit el president. Es tracta d'un helicòpter de cinc passatgers amb un motor de pistó i de 315 cavalls. És un producte pensat sobretot per exportar a altres mercats.

Per tot plegat, l'empresa farà una inversió inicial d'entre 3 i 5 milions d'euros, però que es pot acabar enfilant a 30 milions. Quan comenci només ocuparà 10.000 metres quadrats dels 115.000. I també es preveu que això suposi la creació de 60 nous llocs de treball.

Electro-Jet ha adquirit la totalitat dels terrenys, però Prysmian hi seguirà desenvolupant el departament d'Investigació i Desenvolupament (I+D). De fet, l'alcalde Àlex Garrido ha anunciat que la multinacional ha demanat ampliar l'activitat amb una nova nau.

Una oportunitat de futur
Per la seva banda, Roger Torrent destacava que aquesta compra comporta "desenvolupament de l'entorn, creació de llocs de treball i oportunitats de futur". El conseller ha apuntat que des del departament "no volem que tanqui cap planta, però sí ho fa volem ajudar a reobrir-la, a reconvertir-la". Per tot plegat, "és un acord que va en la línia de recuperació econòmica", ha afegit.

Tant Torrent com l'alcalde de Manlleu, Àlex Garrido, han qualificat la compra dels terrenys com una "magnífica notícia" per Manlleu, Osona i el país, així com també de l'esforç de totes les parts implicades en les negociacions: empreses, Ajuntament i Generalitat.

D'ençà que es va anunciar el tancament, ha explicat Garrido, "s'ha treballat dia a dia per la reindustrialització de la planta". En aquest sentit, ha transmès un agraïment a tots els agents implicats i també les empreses que s'han interessat per la planta, cosa que demostra "que la capacitat industrial de Manlleu té atractiu".

De fils a helicòpters
Electro-Jet ha fabricat maquinària tèxtil des de sempre. Per exemple, fa màquines per netejar i aspirar els fils, metxeres o maquinària de transport i embalatge. Però des de fa uns deu anys, arran de l'afició de Joan Rovira, es va començar a treballar aquest nou camp dels helicòpters amb un equip dedicat a aquesta tecnologia.

El procés per a la fabricació, però, és lent. Malgrat tenir el prototip d'helicòpter, cal un procés de certificació a Alemanya. "La dificultat de legalització és molt grossa, també pels fabricants asiàtics, i ens sembla que tenim la tecnologia per poder-ho fer", ha explicat Joan Rovira.
 

Electro-Jet compra la planta de General Cable a Manlleu per fabricar-hi helicòpters. Foto: Adrià Costa



Està previst, doncs, que en quatre o cinc anys es puguin fabricar els primers helicòpters. "Preveiem fer 10 màquines anuals els primers anys i després 100", ha dit Ester Rovira, destacant que això també implicarà un increment de la plantilla, fins arribar als 100 o 150 treballadors.

Una solució sostenible i de continuïtat
Des de Prysmian, el representant Jordi Calvo ha destacat que aquesta compra és "una solució sostenible i de continuïtat", tant per la ciutat com per la mateixa empresa. Aquest acord permetrà a Prysmian continuar amb l'activitat "puntera" d'I+D a la planta. Electro-Jet ha adquirit tota la planta i quan s'hi instal·li passarà a cobrar un arrendament a la multinacional italiana per l'espai que ocupen.

De l'ERO a la rebaixa de la plusvàlua
L'octubre de 2019 la multinacional italiana va presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per tancar les fàbriques de Manlleu i Montcada i Reixac. Aquest tancament va afectar més de 300 treballadors i més de 2.000 d'indirectes, entre autònoms o contractats per empreses de servei.

Per això comitè d'empresa, sindicats i institucions va sortir al carrer per evitar-ne el tancament -fins i tot van arribar a Milà, a Itàlia-. Mesos després de negociacions, es va arribar a un acord el novembre del mateix any en què s'establia, entre altres, que la planta de la capital del Ter es tancaria definitivament el desembre de 2021. Llavors va iniciar el pla de reindustrialització del terreny de 20.000 metres quadrats.

Tot i això, a finals d'octubre del 2020, Prysmian Group va anunciar que anticipava la clausura de la planta de Manlleu al·legant una disminució de la demanda, agreujada per la Covid. Es va parlar i estudiar de reparcel·lar el terreny per a petites empreses. A finals d'any, es va rebaixar a la meitat la plusvàlua per facilitar la venda d'aquests terrenys. Finalment, Electro-Jet adquirirà tota la planta.

La multinacional italiana Prysmian Group va adquirir General Cable el 2018. Llavors, va començar la reestructuració a les plantes de Manlleu i Montcada i Reixach per després anunciar el seu tancament amb l'acord dels treballadors a finals del 2019. Amazon ha adquirit la planta de Montcada.

Arxivat a