Prats de Lluçanès

Espectacular exposició de gran format a Prats de Lluçanès sobre la festa dels Elois

L'acció de Konvent i Ajuntament vol "fer gran" aquesta tradició, que es recuperarà enguany però amb restriccions

per Osona.com, 23 de juny de 2021 a les 08:55 |
Un dels fotògrafs participants amb una de les fotografies dels Elois i de gran format penjada a l'església de Prats de Lluçanès. | ACN
La festa dels Elois és la celebració més important a Prats de Lluçanès on hi participa tot el poble. Recorda el seu passat rural, quan al segle XVII i XVIII hi havia el gremi de paraires que treballaven la llana dels ramats d'ovelles de la comarca. L'any passat no la van poder celebrar i aquest any es tornarà a fer amb restriccions i sense cercavila. Des de l'Ajuntament i el centre artístic contemporani Konvent han volgut omplir els carrers amb una selecció de fotografies de gran format, d'entre 5 i fins a 11 metres. Són set instantànies de la festa captades per fotògrafs local. S'exposen en parets de l'espai públic i es vol oferir una "nova mirada" i posar en valor aquesta tradició.

"Mai m'hauria pensat veure una fotografia meva en aquestes dimensions", admet a l'ACN Jordi Palau, un dels fotògrafs participants i veí del poble. Explica que aquesta és una festa molt especial. "És el moment de l'any en què el poble es converteix en un; la gent salta, balla, s'abraça... és un gaudir amb tota la comunitat", explica amb il·lusió. Precisament una de les instantànies que exposa a "Elois de Prats" és una fotografia artística on es veu "el moment àlgid de la festa on la gent balla el Contrapàs i tothom s'agafa de les mans" i en cercles.


L'altra fotografia seleccionada és la imatge d'estudi i en blanc i negre d'una traginera. "És la foto d'una sola dona, Roser Reixach, que representa moltes persones perquè està al capdavant d'una associació que ha contribuït a que es mantingui la tradició", detalla Palau. La instantània llueix a la façana del campanar.

La proposta es completa amb cinc fotografies més d'autors locals com són Martí Font, Montse Argerich, Xavier Serra, Xavier Navarro i el berguedà Jordi Plana, l'únic que no és de la zona. El comissari de l'exposició Pep Espelt, membre de l'equip de Konvent, explica que ha estat un plaer treballar colze a colze amb els autors locals, grans coneixedors de la festa perquè cada any l'han immortalitzat. "El més important per a mi és el poble i com viuen la festa i com entren en catarsi amb el mateix entorn; no se n'adonen però és un teixit únic i necessari per a un discurs com el de la identitat", remarca. I això és el que amb l'exposició volen posar en valor i mostrar als visitants de fora.

 

Una de les fotografies dels Elois exposada al carrer a Prats de Lluçanès. Foto: ACN


L'elecció del gran format no és anecdòtic. Segons explica Rosa Sararols, membre de l'equip de Konvent, és una forma de "visibilitzar" la festa i de convertir l'espai públic en un museu. Les fotografies s'exposen en els indrets més destacats de la celebració dels Elois i vol ser també una manera de "fer gran" la festa, especialment en un any de restriccions.

Sense cercavila però amb ball de grups bombolla


"Hi ha moltes ganes de tornar als carrers i de tornar a celebrar els Elois", assegura el regidor de Cultura, Jordi Batriu. La pandèmia els va deixar sense festa fa un any però aquest es reprendrà amb limitacions. Segons el protocol acordat amb la Generalitat, no hi haurà cercavila però sí ballada del Contrapàs. Es farà amb inscripció prèvia i, si bé no hi haurà el ball del poble amb els cercles grans, sí que es podrà ballar amb grups bombolla. "És un moment tan màgic de la festa i potent, que el tenim gravat a l'agenda on no podem fallar mai", afirma el regidor.

Els Elois se celebra l'endemà de Sant Joan. Rememora el passat transhumant i l'ofici dels paraires. En els últims anys s'ha incrementat la participació amb més bestiar, carros i carruatges, convertint-se en una de les celebracions més esperades pels veïns de Prats de Lluçanès.

 

Osona.com estrena butlletí setmanal
Vols rebre els apunts imprescindibles de la setmana a Osona?

Subscriu-te aquí gratuïtament

 

Participació